Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Внасят ли напрежение електронните рецепти?

Снимка: Радио София

Въвеждането на електрони рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, както и електронните извинителни бележки за учениците внесе напрежение и дискомфорт. Лекари и фармацевти взаимно се обвиниха в преследване на търговски интереси спрямо определени медикаменти. От Българския лекарски съюз отново призоваха за проследимост на доставките, а Сдружението на общопрактикуващите лекари се обяви срещу генеричното заместване на лекарства в аптеките. Подробности по темата разказаха д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и Светослав Крумов – главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Д-р Николова каза, че понякога не е възможно да бъде издадена електронната рецепта по една или друга причина и това, за което лекарите апелират е, да има изключения, в които да може да се издават бели рецепти.

"Това, за което ние говорим е, че трябва да има преглед. Защото в последно време остана малко в пространството. Ами те се издават електронно през приложението. Как се отразява прегледът на този пациент? Той прегледан ли е? Ако щете и фармацевтите имат тази борба така, както и ние, защото тук сме единомишленици, че трябва да се спре антибиотичната резистентност. Но съгласете се, че това нещо трябва да бъде осъществено, назначената терапия трябва да бъде след преглед и ако щете дори след някакви изследвания", заяви тя.

Крумов отбеляза, че когато започне да се прави иновация, първото нещо, което се случва е естественият отпор в системата. До момента старият начин е водел до неправилна употреба на лекарства.

"Фармацевтичното съсловие е изключително обидено от нападките на Лекарския съюз. Ние се опитвахме дълго време да спазваме добър тон, ще се опитаме и занапред да е така. Но всички доводи, които се изкарват срещу електронизацията, електронната рецепта, техническите проблеми, които неминуемо няма как да се решат веднага и присъстват, това, че се говореше как лекарите лекуват само с качествени продукти, как фармацевтите ги заменяли с некачествени, как няма контрол в аптеките, как няма никакво проследяване, това цели единствено и само да се отвлече вниманието от широката картина. А широката картина е, че лекарства и антибиотици все повече започват да липсват на пазара. Тяхната неправилна употреба води до сериозна резистентност. След около 30 години около 100 милиона души ще измрат само защото няма с какво да се лекуват. И това са данни на СЗО", подчерта той.


България е на едно от първите места по предписване на антибиотици и никой не е обследвал отпускането им, нито пък нерегламентираното им използване от пациентите, категоричен е Крумов. Той добави, че за първи път електронизацията осветлява тези процеси, както от страна на лекарите, така от страна на фармацевтите, но и от страна на пациентите.

"За мен има един друг много съществен проблем и това е, че както и при фармацевтите, така и при нас ние имаме позиции в списъците, които при нас съществуват и се оказва, че министерството не знае, че този медикамент го няма. Аз го изписвам, защото го виждам в списъка. И очаквам от другата страна. Защото след като той при мен е спуснат на коппютъра знам, че държавата го има и го изписвам. Но се оказва, че този медикамент не се внася. Или не се внася от този производител. И това, което ние поискахме за да няма напрежение и при лекарския кабинет и при фармацевтите в аптеката е, нека си направят една система с наличности", посочи д-р Николова.

Крумов отбеляза, че по отношение на спешните кабинети няма нищо спешно за назначаването на антидиабетен продукт или антибиотик. По думите на д-р Николова друг голям проблем е, че лекарите нямат достъп до досието на пациентите. Те призоваха за конструктивен диалог между двете съсловия за изглаждане на противоречията.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За предизвикателството да си кмет трети път на Елин Пелин

Кметът на Община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е..

публикувано на 29.11.23 в 19:46

Възможно ли е овладяването на CO2 емисиите?

Тема на дискусията с "WWF България" в предаването "Ритъмът на столицата" е "Индустрия - нулеви емисии". Подробности разказаха доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, Румен Карамихалев, директор на една от големите компании в Източна Европа за безвъглеродна стомана, както..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

"Тази Коледа чудесата правите вие" в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца" стартира 11-тото издание на традиционната си дарителска кампания, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи "Тази Коледа чудесата правите вие". Инициативата обединява различни общности – бизнес, училища, деца и възрастни. Досега основният елемент от инициативата включваше предизвикателства, които отправят от..

публикувано на 29.11.23 в 14:46

Коледна графити работилница правят от организацията "0511"

Коледа е времето, в което София става по-цветна, по-красива, по-весела. Това се дължи на коледната украса, но и не само. Всъщност целогодишно градът има по-шарен и приветлив облик благодарение на графити изкуството. Едно улично изкуство, което отдавна вече не се смята за вандализъм, а за художествено произведение на разлчини артисти. И като всяко..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко..

публикувано на 29.11.23 в 13:11

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския,..

публикувано на 29.11.23 в 13:08

Библиотеките с принос в съвременното разбиране на грамотността

Да се наречеш грамотен вече не е достатъчно да можеш да четеш и пишеш правилно. В днешно време е важно още как възприемаме това, до което имаме достъп, как използваме онлайн съдържанието и въобще информацията от всички видове медии. Фондация „Глобални библиотеки-България“ започна нов 10-месечен проект - „Споделяй отговорно” /Be Aware..

публикувано на 29.11.23 в 11:41