Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът и конфликтите през очите на модерни млади хора от Северна Африка

Снимка: Сдружение ПФО

Сдружение "Професионален форум за образованието" организира среща за запознаване с различни култури. Доброволци от Ливан, Ирак, Йордания, Мароко и Египет ще готвят, ще пускат музика от своите култури, ще учат посетителите на различни танци, ще има и викторини. Събитието ще се състои на 3 ноември 2023 г. от 19:00 до 22:00 часа в Eduspace BG, а входът е свободен. Подробности разказа Юлия Анджекарска, лидер на младежката формация на СПФО.

По думите й пътуването е голям проблем за хората от Северна Африка, тъй като гражданството за тях е бариера.

"Като се съберем това, което ми прави голямо впечатление е, че като цяло хората от този регион са страшно гостоприемни. Като съм била и аз там и те, когато идват тук са едни големи сърца, отворени, много споделящи. Включително и за храна като говорим, като сме били в Ливан, в Ирак, в Мароко, хората отварят дома си за теб и гостът е най-важният човек. Това е едно страхотно усещане, което може би малко го губим в индивидуалистичния свят тук в Европа и със западната култура", сподели Анджекарска.


Тя отбеляза, че когато те дойдат у нас им е много интересно, искат да научат български език и повече за нашата култура. Освен това тези хора са отворени за споделяне на всякакви теми, включително и на по-чувствителните. Те са млади образовани хора, които говорят английски и вече са участвали на местно ниво в различни организации или младежки движения.

"Нещо са направили за да разберат за тази възможност, която ние им предлагаме, която всъщност е по една европейска програма, която се казва "Европейски корпус за солидарност". Ние имаме проект и съответно те кандидатстват за да участват в този проект като доброволци, да дойдат тук за 6 месеца или някакъв конкретен период, който определяме заедно. Те имат поглед върху това какво се случва в техните региони и са критични към това, което се случва. Искат да направят промяна към по-добро", посочи Анджекарска.

Според думите й едно от най-ценните неща е, че научавайки повече за другия разбиваш твои стереотипи и нагласи, които си имал, или пък невежество в някои сфери. Резултатите от такива събития са обнадеждаващи, отбеляза тя. Въпреки това те се притесняват да говорят пред медиите, от една страна за да не се интерпретира грешно това, което казват, а от друга им е трудно да говорят за конфликтите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Трябва система за наблюдение и бързо събиране на глобите от нарушителите на пътя

През последните дни отново се случиха тежки пътни инциденти в страната, които взеха жертви. Същевременно от МВР съобщиха, че на 13 май стартира безсрочна специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Пътната безопасност е амалгама от много фактори, коментира пред Радио София Владимир Тодоров от..

публикувано на 14.05.24 в 09:21

Облачността остава значителна, над Западна България с краткотрайни валежи

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони, ще са временно интензивни. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.05.24 в 07:35

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04