Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да носиш дарбата със себе си

Роберто Илиев
Снимка: El Giraldillo

Роберто Илиев е млад талантлив български пианист с много награди - рециталът му в камерна зала България е тази вечер. Oт 2012 досега, включително дистанционно, негов преподавател е Антонина Бонева, която ще чуем след него:
"Доста хубави моменти има в моята кариера. В Палма де Майорка ме поканиха на един концерт, направиха ми музикален филм с кадри от България, а бях само на 13! След 4 години в Палма де Майорка се преместихме в Мадрид, където завърших висшето си образование. В момента се подготвям за мастер в Германия.
2020 участвах в конкурса Интерсентрос, който е доста труден - избират се най-добрите инструменталисти от всяка консерватория, няма отделна категория за пиано или струнни, всички са изправени един срещу друг, включително певците. Всеки град се представя от един-двама. Регламентът е 15-20 минути свободна програма. Успях да спечеля Първо място. В конкурса в Албасете в категорията 16-30 г. участвах в три последователни години, на втората спечелих второ място, на третата - първо.
За София програмата я избрахме с г-жа Антонина Бонева. Започвам с Полонеза-Фантазия на Шопен, след това Арабеска номер 1 на Дебюси, във втората е Мусоргски - Картини от една изложба." (Роберто)
Антонина Бонева: "Роберто е страшно талантливо момче. Много е емоционален и има природно добра техника. Носи дарбата със себе си, учи много бързо, на всеки следващ конкурс иска да се явява с нови програми и успява да го постигне, много бързо научава. Той учи и преподава. Доста добре се чувства във всички епохи, но мисля, че най-голямата му сила е в романтиката."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10

По-малко от половината български дюни са картирани, но и за тях са нужни мерки

Какво трябва да знаем за дюните, защо се ценни хабитати и каква част  от територията на българското Черноморие заемат? Може ли (и как) всеки да  допринесе за опазването им? На тези и други въпроси по темата в студиото на Радио София отговори Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие" . А повод да го поканим е кампанията на..

публикувано на 23.02.24 в 18:39
Слънчев бряг

От БХРА искат законови промени, за да има смисъл терминът "национален курорт"

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) . Чрез подобни нормативни мерки могат да се решат редица нареждали проблеми, които пречат за пълното реализиране на потенциала на страната ни като туристическа дестинация. "Има..

публикувано на 23.02.24 в 17:10

Арт изложба на млади творци

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата...

публикувано на 23.02.24 в 16:40