Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сътворим много надежда на света

Резултатите от кръглата маса на 4-5 ноември в София, организирана от Ротари клуб и посветена на демографската криза,  представени от Христо Михайловски, дистрикт гуверньор на Ротари за България:

"Ротари е НПО, в света е от 1905 и голяма част от ротарианците пишат хартата на ООН. Това е и най-голямото НПО, част от ООН. Ротари успява да привлече и дари около 4,5 милиарда долара за лечението на полиомиелита. Неслучайно темата ни тази година е да сътворим много надежда на света. В България сме основани в 1933, основателят му е един от подписалите писмото за спасяване на българските евреи. Едни от първите ротарианци е и кметът инж.Иван Иванов. Друг известен член е арх.Иван Васильов, негови са БНБ, Народна библиотека, възстановява Света Неделя.

Всяка година президентът на Ротари предлага тема - тазгодишната е с три подтеми, включително да привлечем младите и за менталното здраве. Тук обърнахме внимание на демографската криза, въпреки, че проблемът не е нов. Като ротарианци да направим нови проекти. Но проектите са с приемственост.

Абсолютно осъждаме аресията на Русия, терористичната атака на Хамас, нашата цел е мир и без него не можем да помагаме на света както искаме. В обстановка като сегашната, млади хора са несигурни. Затова се правят и проекти за менталното здраве. В Ротари имаме много силни експерти във всички области. Членовете ни са в основата на изграждането на България като водеща страна в Европа в края на 30-те - БВП на глава от населението сме били сравними с Италия.

Не работим сами, Ротари е едно семейство в целия свят. С помощта на приятели по света сме подпомагали болници, детски градини, домове за сираци, както и деца, участници в конкурси и олимпиади, също и музиканти.

На кръглата маса поканихме г-н Аб Клинк, бивш министър на здравеопазването на Нидерландия, където по негово време е направена реформата в здравеопазването. Нидерландия, която към 2005 е почти на наше ниво, сега е с една от най-добрите здравни системи в Европа и в света. Сега ще напишем стъпките, които ни сподели нидерландския ни гост, ще ги дадем на администрация, медии, общественост. Намалили са с 15% разходите, но са го направили много по-ефективно. С намаляването на разходите по отделна пътека са направили връзката лекар-пациент по-ефективна. Лекарят обсъжда с пациента лечението. Ключовата дума бе конкуренция. Но и иновации, технологично развитие.

Друга тема, неприятна и шокираща е, че въпреки, че природната ни даденост е в двайсетицата, но се обезлюдяваме. Ако не се обърне внимание на този проблем, бъдещето не е розово. Но другото важно нещо е образованието, реформата в системата и неформалното образование. Трябва да се отделят младите от нездравословния живот. Колкото до раждаемостта, това е световна тенденция. При нас сме на средноевропейско ниво."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специализирана платформа свързва бежанци у нас с работодатели

Фондация за достъп до права - ФАР , в партньорство с Върховния комисариат на бежанците на ООН , дават старт на Платформа за заетост на бежанци в България . Целта е тя да свързва бежанците с работодатели, като насърчава независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната. През последните години..

публикувано на 05.03.24 в 16:35

Акад. Денков се среща и дискутира с обществено активни млади хора

В очакване на ротацията премиерът Николай Денков ще разговаря с млади хора (в 16 ч.) за почтеността в управлението и за своя мандат в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  "Младите говорят с министър-председателя" по инициатива на студентски организации. Идеята е да се установи диалог между властта и гражданите за..

публикувано на 05.03.24 в 14:41

Предстои пролетното издание на изложението “Образование за успешна кариера - 2024”

На 9 март, в столичен хотел, ще се проведе пролетното издание на изложение “Образование за успешна кариера - 2024”. На него учениците, които имат желание да следват в чужбина, могат да направят избор за специалност или университет. На тазгодишното издание на изложението ще бъдат представени университети от Европа и Япония, каза пред Радио София Ели..

публикувано на 05.03.24 в 14:38

Можем да платим местните си данъци и такси през Egov.bg

През портала за услуги на Министерството на електронното управление могат да се плащат местните данъци и такси. Това припомнят от министерството на електронното управление.  Преди дни НАП посочи, че премахва възможността за плащане на местните данъци през платформата. Достъпът до Единния портал за електронни административни услуги е с..

публикувано на 05.03.24 в 14:10
Радослав Христов - председател на Студентския съвет при СУ

Традиционният "Ден на отворените врати" за кандидат-студентите в СУ с поредно издание

Традиционният „Ден на отворените врати“ ще се проведе на 10 март 2024 г., неделя, от 10:00 до 17:00 часа, в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.  Инициативата се организира от Студентския съвет при Софийския университет за пета поредна година и дава възможност на кандидат-студентите да се запознаят..

публикувано на 05.03.24 в 14:00

200 български ученици имат възможност да участват в "Space Camp Turkiye" 2024

До 10 март продължава записването за космическото приключение "Space Camp Turkiye" 2024, което ще се проведе през лятото в турския град Измир. Космическият лагер е създаден по модел на НАСА, а в света има само два подобни лагера – в Измир, Турция и в Алабама, САЩ, каза пред Радио София Диляна Георгиева от Център за творческо обучение, които..

публикувано на 05.03.24 в 13:07

Николай Урумов с нов клип

Името на продуцента Николай Урумов стои зад едни от най-успешните сериали в нашето кино. Той е вокалист на рок група "Епизод" и гостува в предаването "Радиокафе". Режисьорът Николай Урумов и група P.I.F. представи премиера на новата песен "Обезумели", която е по музика на Димо Стоянов. Видеото към песента е достъпно във всички музикални..

публикувано на 05.03.24 в 12:38