Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сътворим много надежда на света

Резултатите от кръглата маса на 4-5 ноември в София, организирана от Ротари клуб и посветена на демографската криза,  представени от Христо Михайловски, дистрикт гуверньор на Ротари за България:

"Ротари е НПО, в света е от 1905 и голяма част от ротарианците пишат хартата на ООН. Това е и най-голямото НПО, част от ООН. Ротари успява да привлече и дари около 4,5 милиарда долара за лечението на полиомиелита. Неслучайно темата ни тази година е да сътворим много надежда на света. В България сме основани в 1933, основателят му е един от подписалите писмото за спасяване на българските евреи. Едни от първите ротарианци е и кметът инж.Иван Иванов. Друг известен член е арх.Иван Васильов, негови са БНБ, Народна библиотека, възстановява Света Неделя.

Всяка година президентът на Ротари предлага тема - тазгодишната е с три подтеми, включително да привлечем младите и за менталното здраве. Тук обърнахме внимание на демографската криза, въпреки, че проблемът не е нов. Като ротарианци да направим нови проекти. Но проектите са с приемственост.

Абсолютно осъждаме аресията на Русия, терористичната атака на Хамас, нашата цел е мир и без него не можем да помагаме на света както искаме. В обстановка като сегашната, млади хора са несигурни. Затова се правят и проекти за менталното здраве. В Ротари имаме много силни експерти във всички области. Членовете ни са в основата на изграждането на България като водеща страна в Европа в края на 30-те - БВП на глава от населението сме били сравними с Италия.

Не работим сами, Ротари е едно семейство в целия свят. С помощта на приятели по света сме подпомагали болници, детски градини, домове за сираци, както и деца, участници в конкурси и олимпиади, също и музиканти.

На кръглата маса поканихме г-н Аб Клинк, бивш министър на здравеопазването на Нидерландия, където по негово време е направена реформата в здравеопазването. Нидерландия, която към 2005 е почти на наше ниво, сега е с една от най-добрите здравни системи в Европа и в света. Сега ще напишем стъпките, които ни сподели нидерландския ни гост, ще ги дадем на администрация, медии, общественост. Намалили са с 15% разходите, но са го направили много по-ефективно. С намаляването на разходите по отделна пътека са направили връзката лекар-пациент по-ефективна. Лекарят обсъжда с пациента лечението. Ключовата дума бе конкуренция. Но и иновации, технологично развитие.

Друга тема, неприятна и шокираща е, че въпреки, че природната ни даденост е в двайсетицата, но се обезлюдяваме. Ако не се обърне внимание на този проблем, бъдещето не е розово. Но другото важно нещо е образованието, реформата в системата и неформалното образование. Трябва да се отделят младите от нездравословния живот. Колкото до раждаемостта, това е световна тенденция. При нас сме на средноевропейско ниво."
По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34