Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на 16 творци оглася софийското метро

Снимка: Георги Нейков

Общо 16 съвременни европейски поети се включват в Осмото издание на проекта "Поезия в метрото", който се открива в София на 22 ноември 2023 г. Творбите ще озвучат вагоните на метрото и ще могат да се разгледат по-концентрирано в няколко метростанции: "Софийски университет", "Надежда", "Княгиня Мария Луиза", "Лъвов мост", "НДК", "Европейски съюз", "Витоша", "ИЕЦ/Цариградско шосе", "Ломско шосе", "Бели Дунав", "Хан Кубрат" и "Джеймс Баучер". Проектът се организира по инициатива на Полския институт в София, където ще се състои и официалното откриване на събитието. Подробности по темата разказа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

"Този проект е изключително важен за опознаването на хората, на различните култури и литератури и какво по-подходящо и приятно е това в метрото да можем да четем стихове на изявени европейски творци. В тазгодишното издание общо ще бъдат представени 16 автори. От 13 ноември до 22 декември във вагоните на нашето столично метро са разположени постери с оригиналните текстове и съответно българският превод на тези европейски автори", посочи тя.

Освен българинът Димитър Кенаров авторите, които ще бъдат представени са са Маргрет Крайдл (Австрия), Гюнтер Кунерт (Германия), Дионисиос Соломос (Гърция), Ингер Кристенсен (Дания), Антонио Гамонеда (Испания), Еудженио Монтале (Италия), Петрос Константину (Кипър), Вислава Шимборска (Полша), Наталия Кореа (Португалия), Лучиан Блага (Румъния), Щефан Стражай (Словакия), Лайош Пап (Унгария), Ингер-Мари Айкио (Финландия), Радка Рубилина (Чехия) и Остап Сливински (Украйна).

"Димитър Кенаров е доста интересен български творец, двете му стихосбирки са редактирани от Георги Господинов. Поезията си пише на български език, а на английски пише репортажи, пътеписи и различни журналистически издания. Носител е на редица награди, например на Националния конкурс за литературен дебют "Южна пролет" печели специална награда. Радваме се, че той ще представи страната ни в изключителния проект "Поезия в метрото", каза Йовева-Димитрова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27