Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха онлайн текстилен калкулатор

Снимка: Радио София

Българският бранд TexCycle създаде онлайн текстилен калкулатор, който показва какви са екологичните спестявания от оставените в контейнерите за разделно събиране текстилни изделия. Подробности за инициативата разказа Сирма Желева, изпълнителен директор на Българската асоциация "Кръгов текстил" и мениджър устойчиво развитие в компанията за оползотворяване на текстилни отпадъци, създала калкулатора.

"Една от целите на нашата компания, наред с това да се грижим за разделното събиране на текстил и оползотворяването на текстилните отпадъци е да запознаваме хората с това, колко е важно всъщност и какви са ползите от разделното събиране. Затова направихме и този калкулатор, чрез който те мога да видят с помощта на примери какъв е техният принос за околната среда, въвеждайки количествата текстилни отпадъци, които са изхвърлили в контейнерите и сравнявайки ги с примери от ежедневието", сподели тя.

По думите й калкулаторът показва какви са спестяванията от гледна точка на въглеродни емисии и използваната вода и почва, както и от гледна точка на микро пластмасата. На контейнерите има QR код, който като бъде сканиран показва еко калкулатора, който може да бъде видян и на сайта на TexCycle. Желева отбеляза, че напоследък доста се коментира темата с текстилната индустрия, като се използва термина "текстилът - новата пластмаса". Текстилната индустрия е отговорна за 10% от общото количество от глобалните емисии, като самото производство е доста замърсяващ процес.  

"Носим ги доста кратко, данните показват, че понякога носим едва 7-8 пъти една дреха и вече не искаме да я носим. Ако тя попадне на сметището се разлага стотици години и води до още вредни въздействия, а ние произвеждаме и купуваме нови дрехи", отбеляза Желева.  

Ако дрехите биват изхвърлени в специализираните контейнери за текстил, тогава те биват оползотворени и нищо не попада на сметищата. Рециклирането е на няколко етапа. Сортират се годните за повторна употреба, тъй като това е най-екологичният начин за оползотворяване. Тези, които не са годни се отделят за производството на памучни парцали. Отскоро във Варна има експериментална линия за сортиране по механичен начин.

"Само за тази година на територията на София сме събрали над 1000 тона текстилни отпадъци. От началото на системите за разделно събиране на текстил в София, което беше през 2019 година сме събрали над 4500 тона. В България, спрямо страните от Западна Европа разделното събиране на текстил стартира много по-късно. Причините за това са чисто икономически, просто качеството на суровината събрана в Западна Европа е по-високо", отбеляза Желева.

В момента тече процес на коментиране на законодателни инициативи в тази насока, като целта е във всеки град да има достатъчно контейнери за текстил. Срокът за приемане във всички държави на ЕС за разделно събиране на текстил е 2025 година. На 16 ноември 2023 ч в Галерия "Кредо Бонум" се открива изложба, на която са представени творби от текстилни отпадъци.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29