Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се визуализират стихотворения?

Снимка: Радио София

Може ли поезията да бъде визуализирана? По темата в предаването "Радиокафе" говориха Милена Илиева и Силвия Пешева. Двете дами правят екранизация на класическа българска поезия, като до момента имат видео на стихотворението "Приказка за честта" от Хр. Смирненски. По думите им много са искали да работят заедно и им е хрумнало да направят кратки форми, като са се чудели дали това да бъдат късометражни филми, разкази или части от пиеси.

"Мислихме, мислихме и решихме да направим стихотворения. След това обаче видяхме в интернет, че топлата вода отдавна вече е открита и има такива форми. Затова решихме да направим нашия прочит на стихотворенията и в тях да вкараме не само изпълнение на актьор или актриса, а да го пречупим и да вкараме всички изкуства вътре. Да бъде и театрално и кино заснето, да има визия, да има танци, музика... В първото ни стихотворение няма танц, но в следващите сме заложили да има", сподели Пешева.

"Ако има нещо, което е непреходно, това е емоцията. А едно от основните неща, което е заложено в поезията е емоцията", допълни Илиева. Изборът им се е спрял на "Приказка за честта", защото са открили драматургия в това стихотворение.

"Христо Смирненски е мой любим автор още от ученическите години, но винаги съм го чувствала близък. Той самият е творил в такива невръстни години и в момента, в който и двете го прочетохме по-внимателно и по-целенасочено, просто то само си каза: "аз съм", отбеляза Илиева. Тя поясни, че за нея като актриса е било доста трудно, защото е трябвало да се превъплъти в два коренно различни образа.

"Ние искрено се забавлявахме в целия процес и за нас беше важно да го споделим с хората", каза Илиева. За осъществяването на първия клип от проекта е помогнало финансирането по програма "Култура" към Столична община. Идеята на двете дами е занапред от класика да преминат към съвременна поезия.

"Другото стихотворение, което на мен лично много ми хареса и желанието ми е, освен Милена да включим и ученици е "Моята молитва" на Христо Ботев. Много ми се иска да покажем още по-съвременен и младежки прочит на точно това стихотворение", отбеляза Пешева.

"В "Приказка на честта" участва също така една млада музикантка - Ая Коева, която е ученичка от Музикалното училище "Любомир Пипков". Тя е и автор на произведение, което е писано по стихотворението "Приказка на честта".

"Искахме да съчетаем музиката със стихотворението и да има връзка между двете. Беше ни интересно тя на своята крехка възраст какво ще предложи. Бяхме изключително изненадани, защото се получи много добра симбиоза между сценичното изпълнение на Милена и изпълнението на Ая на виолончело", посочи Пешева.

"Много е важно за нас да успеем да привлечем младите към това, защото според мен поезията е една от най-висшите изяви на творчеството, на човешкия ум", каза Илиева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево, с температура в София около 27°

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони, съобщиха от НИМХ. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27° и 32°, в..

публикувано на 05.08.24 в 07:35
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00