Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според проучване на Алфа Рисърч:

Фестивалът A to Jazz с огромен принос за градската икономика

Елена Лилова - част от екипа извършил проучването
Снимка: Радио София

„Културата не е просто култура, тя може да се измерва“ – това твърдят експертите от Алфа Рисърч, които направиха мащабно изследване за икономическия ефект на A to Jazz -  най-популярният фестивал за съвременна култура и джаз музика.

Според изнесените факти, над 2 милиона лева приход и 220% възвръщаемост на инвестициите носи фестивалът в икономиката на София през 2023 година.

Повече за това, което стои зад числата, пред Радио София разказа Елена Лилова от Алфа Рисърч.

„Дванадесет години усилия, труд и A to Jazz успява да се превърне в една от емблемите на културния живот на София, а защо не и на България. Едно толкова мащабно, а в същото време безплатно събитие за жителите на столицата и гостите на града. Проучването, което направихме, всъщност е второ, след 2019 г., но само по себе си, подобен тип проучване е уникално, защото в България не се мери икономическият принос, ефект, от културните събития“, отбеляза Елена Лилова.

По думите й, проучването цели да покаже и аргументира, че един културен продукт, културно събитие, има значителен принос за икономиката на града.

Артистичният директор на A to Jazz, Петър Димитров също се включи в разговора, за да разкаже повече за успеха, програмата и духа на фестивала.

„Беше вълнуващо и предизвикателство за нас, защото ние като част от екипа на артистите, трябваше да представим нещо, което касае точните науки. Истината е, че A to Jazz Festival се разви през годините и е всъщност доказателство за това, че финансирането на изкуството и културата не трябва да се разглежда като субсидия, като изливане на едни пари в нищото или даване на торба с пари, а да се разглежда като инвестиция, на нас ни липсва ясен закон за стратегия на българската култура“, посочи той.

"Абсолютно доказано е, че в България никой, или почти никой не събира данни, а това е ключово и не само в културния сектор, а въобще в огромна част от икономическите отрасли, а нашата борба и цел е, културата да бъде разпозната именно като икономически отрасъл“, изтъкна Петър Димитров.

Още подробности, чуйте от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкъсана облачност, с температура в София около 25°

Днес облачността ще остане разкъсана, около и след обяд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в София - около 25°. Над планините ще има..

публикувано на 04.07.24 в 07:35

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33