Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския, старокитайския език“ и “Практически китайски език-устен превод“

Доц. Цанкова има научни изследвания в областта на граматиката на съвременния и класическия китайски език, функционалната лингвистика, семантиката и прагматиката. Тя е и съставител на сборника „Китайски приказки“.

Доц. д-р Антония Цанкова разкри как се избира от огромното приказно богатство на Китай най-важното, което би могло да привлече детската читателска аудитория.

„Писмената литература – сказания, предания, притчи, митове, легенди, в Китай са изключително многобройни, тъй като китайската цивилизация има около 3 500 години писмена история и през тези хилядолетия тя продължава да надгражда непрекъснатата си писмена история. Това е една цивилизация, която няма прекъсване на нишката на развитието си, въпреки историческите катаклизми, през които всяка една цивилизация преминава“, отбеляза доц. Цанкова.

По думите й, сред огромното богатство на писмената и фолклорна история на Китай, има открояващи се емблематични произведения, които са известни на носителите на китайската култура и на хората,  занимаващи се с изследването й. Проектът е иницииран от наше издателство, което прави вече цяла серия от такива сборници – “Приказки на народите“ .