Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжно приключение с "Коледна песен" и Темз Арабаджиева

В предаването "Добър вечер, София“ ви правим съпричастни към едно вълнуващо книжно приключение с коледна палитра от книги – от Чарлз Дикенс през коледен сборник на български автори, класически коледни романи и до Елин Хилдебранд.

Гост и наш гид в приключението беше Темз Арабаджиева, която обяви, че всеки, който закупи книга за Коледа, гарантирано за него тя ще бъде бяла, топла и уютна.

"По това време на годината асоциациите ни са свързани с пухкав снежец, уютна камина и срещи с най-близките, а коледните книги са най-доброто предложение за търсачите на точно тези усещания", посочи тя. Коледа е уют, спокойствие, хармония, това е нейната същност, далеч от суетата на голямото пазаруване и след него голямото хранене. 

А нашето коледно приключение започна с най-класическата класика, а именно "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Тя е издавана и преиздавана много пъти, но най-новото й издание, което Темз представи, всъщност е една изключителна колаборация между текста на Дикенс и невероятните илюстрации на художничката Лиса Айсато. "Нейни са и магическите илюстрации в книгата "Цветовете на живота", където думите са изключително малко, но присъстват във всеки щрих", отбеляза Темз Арабаджиева.

"Коледна песен" е мрачна на моменти, но изключително поучителна история. Смятам, че това е една от вечните книги, към които е хубаво човек да се завръща, за да открие нови и нови неща", отбеляза още тя.

"Колко справедливо, безпристрастно и благородно е устроен светът, така че съдържащата се в болестите и мъките зараза, да се лекува с далеч по-неустоимите смях и добро настроение" - се казва в изданието. Анализ за историята за която ни разказва книгата, ще чуете в разговора.

Друго препоръчано издание в книжното приключение е сборникът с разкази "Нашата Коледа", което рестартира коледната разказваческа традиция в България.  В предговора съставителят на сборника Захари Карабашлиев, припомня, че първият писмен разказ, за който знаем е "Коледна песен". От него води началото си традицията на коледните истории по света, които успяват да развълнуват и вдъхновяват и до днес.

"В изданието "Нашата Коледа 2" се появява една много шарена плетеница от текстове, защото Коледа за всеки е нещо коренно различно, всеки възприема този празник по различен начин и в крайна сметка, тези 21 автори, успяват да уловят различни нюанси от празника", посочи Темз Арабаджиева. 

Читателят ще открие разкази освен на съставителя Захари Карабашлиев, от художника на корицата Дамян Дамянов, непрежалимия Георги Марков, Георги Господинов, Здравка Евтимова, Емануил Видински, Веселина Седларска, Тони Николов, Радослав Бимбалов, Мартин Колев, Кристин Димитрова, Деница Дилова, Кремена Кунева, която прави своя дебют като писател, Георги Караманев, Михаил Вешим, Ангел Иванов, Мария Касимова –Моасе, Деян Енев, Алек Попов, Николай Терзийски и Бойко Василев, познат в съвсем различно амплоа от писателското.

Чуйте още от интересния разговор с Темз Арабаджиева. В последната част на нашето приключение ще чуете за поредицата Winter на Елин Хилдебранд.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05