Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"):

"Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал последния мохикан. Почина преди няколко месеца и замисляше тези изложби. Това е едно преминаване." (Мариела)

"Винаги съм го смятал за добър пример за следване. Имахме нагласата за юбилейна изложба за 90-та му годишнина и съумяхме да направим и двете." (Иван)

"Графичните му творби изглеждат като бижута в галерията на МК. От няколко месеца вкарахме в дигиталното пространство на галерия "Райко Алексиев" творбите и успяхме в 3D моделирането на изложбата. Медията беше послушна. Всяка картина в галерия заслужава внимание. Затова сме сложили пейки в "Райко Алексиев", за да могат хората да сядат на тях и да медитират.

Избрали сме и по-монохромни неща от първия му период. Те са в контраст с тези буйни експлозии на големите му картини, в които зрителят се включва. Изложбата продължава до 20 януари. 

Докато е нямал ателие е работил графика, в началото на 60-те са чисто пропагандни. Намерихме и рисунките му с въглен и гравюрите по тях. Иска ми се в следващ момент да представим и портретите му, това е титанична работа да се съберат. Приготвили сме и книга за различни публики в чужбина (Париж, Ню Йорк).

Баща ми взима от предното поколение една грижа, която да предава. Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората. Оставил ни е цели списъци кое къде да участва в книгите. Пътувал е на много места, срещал се е с много хора, хората трябва да са част от това преминаване. Картините са в галериите, но като че ли са нарисувани за нас."По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да преоткрием града с децата ни

Една от мисиите на Сдружение "Безопасни детски площадки" е подобряване на градската среда така, че тя да стане удобна и подканваща към повече стоене навън, което да бъде прекарано от децата в игри, учене и други полезни дейности. В момента тече конкурс озаглавен "Искам да уча на открито тук" , чиято цел е организации, граждани и училища да имат..

публикувано на 29.02.24 в 14:53
Младата българска група Tenderbender обединява утвърдени музиканти

Група Tenderbender издадоха дебютния си сингъл "Marginal"

В предаването "Радиокафе" представихме съвсем нова група, която с бързи темпове става все по-разпознаваема в алтернативните среди. Бандата е със закачливото име Tenderbender  и вече има своя дебютен официален сингъл озаглавен "Marginal". Гостуваха Лъчезар Босаков - вокали и китари, познат и от бандата Van Cock и Иво Чалъков - китари и..

публикувано на 29.02.24 в 14:23

НЗОК ограничава "зеления телефон" днес

От Здравната каса (НЗОК) съобщават, че поради технически причини достъпът до "зеления им телефон" днес ще бъде ограничен. Това е линията 0800 14 800, на която хората получават консултации от експерти.  При възникнали въпроси желаещите могат да се обръщат за отговор от експертите на институцията на останалите телефони, посочени на интернет..

публикувано на 29.02.24 в 13:42

Излезе първи том на "Кратка история на операта"

Първи том на "Кратка история на операта" е книга, която може да бъде интересна за всеки, който я разлисти, а неин автор е проф. Боянка Арнаудова. Преподавател в Националната музикална академия (НМА), преди това преподавател в Националното музикално училище и НАТФИЗ, "Доктор хонорис кауза" на НМА, проф. Арнаудова е свързана предимно с операта...

публикувано на 29.02.24 в 13:18
Плевенската филхармония с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, диригент е Георги Милтядов

Концерти в десетки населени места залага в програмата си Плевенската филхармония

70-годишната Плевенска филхармония през 2024 г.  продължава да работи по много проекти, разширява популярността си и обхвата на публиката в малки населени места и големи концертни зали. "Откакто съм директор сме обиколили 85 града, и то не по веднъж. Само тази година планираме да посетим 47. Имаме покана дори от Долна баня и с цигуларя..

публикувано на 29.02.24 в 12:10
Снимката е илюстративна

Веселин Кръстев: Дават се милиони за улици, а се превръщат в паркинги

"Овча купел" е бързо развиващ се район, притегателен център за младите хора. Трябва да се работи по подобряване на уличната инфраструктура. Минералните бани в "Княжево", "Овча купел" и в "Горна баня" могат да станат центрове за СПА и рекреационни процедури на гражданите и ще са особено подходящи за използване, ако Витоша стане място и за..

публикувано на 29.02.24 в 09:19

Без вода остават части от ж.к. "Сухата река" и гр. Банкя

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Никола Вапцаров“, гр. Банкя , на 29 февруари 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа в района на:   ул. „Персенк“, ул. „Вискяр“, ул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Персенк“, до ул. „Люлин“, ул. „Люлин“, ул. „Добринова..

публикувано на 29.02.24 в 07:50