Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония

Снимка: Сдружение "Брас перспективи"

По традиция в края на месец ноември, от сдружение „Брас перспективи“ представят най-красивите старинни коледни песни на Севера. Това е лична кауза за Кръстина Денчева. Пред Радио София тя сподели, че всичко започва през 2021 г.

„В началото на 2021 г. беше моето вдъхновение на старата Коледа да започнем този проект, а пък се получи така, че с Дани Николов, който през 2021 г. и 2022 г. беше нашия главен аранжор, си харесахме 26 ноември за премиера на албума. Така тръгна и решихме всяка година на 26 ноември да представяме новите пиеси в този проект“, каза Кръстина Денчева.

Споделя, че избира старинните песни от Север, тъй като много обича зимата и северната култура. Тази година в проекта е представена Естония.

„Естония е една логична стъпка в нашата разходка сред природата на Северна Европа. Ние първата година бяхме във Финландия, втората също частично. Аз още мината година имах тази идея за Естония, но по различни причини не се осъществи. Реших, че тази година вече е времето, в което тази прекрасна държава трябва да се появи в нашия проект“, обясни Кръстина Денчева.

Казва, че е привлечена от мелодичния естонски език. За нея звучи екзотично и празнично едновременно.

Новият албум носи заглавието “Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония”. В него участват както вече свързани с проекта музиканти, така и нови - изпълнители и аранжори. Запазената марка на проекта са петте тромбона. В основата на квинтета е квартетът тромбони от Симфоничния оркестър на БНР проф. Атанас Кафезлиев, Калоян Горчев, Кирил Михайлов и Димитър Стоев. През тази година се присъединява и Кати Шул от оркестъра на Държавна опера Стара Загора.

“Коледни истории за брас и глас: Зима в Естония” съдържа две пиеси. Първата е със заглавие Läbi lume sahiseva (“В проскърцащия сняг"), а втората - Tiliseb tiliseb aisakell (“Зимни звънчета”).

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - По улиците Шипка и Оборище

В една любима част на София - ул.Шипка и ул.Оборище с урбаниста Здравко Петров от "Исторически маршрути": "Тези улици са малко по-различни. Те не фигурират в първия план. Голо поле, което се е използвало за пасища и градини. Обновяването на стария град е била трудна задача. Интересът за развитие се насочва към свободните терени. След откриването на..

публикувано на 02.03.24 в 15:00
Семейството на Адриана Будевска

Адресите на любовта - Христо Ганчев

Съпругът на Адриана Будевска я карал да повтаря хиляди пъти „Обичам ти“ Сред любителите на романтичните истории Христо Ганчев е известен повече като съпругът на легендарната актриса Адриана Будевска, но той е вградил името си в темелите на българския театър. Наричали го „Човек на протеста“, защото отстоявал правата на колегите си, но и бил..

публикувано на 02.03.24 в 14:00
С Атанас Маев (отдясно) и Живко Желязков (отляво)

Активно пътуване между пространства

"Не мърда" е визуален танцов пърформанс, за който говорим с Атанас Маев и Живко Желязков, които разказват и за стартирането на проект “Moving Balkans”: "Имаме директни и асоциирани партньори. Идеята на платформата е да обединява заради нуждата да се индуцира енергия в локеции без организации с изградени дейности в съвременния танц. И как да представим..

публикувано на 02.03.24 в 12:02

Пробуждане с хоро

Цецо Христов за „Пробуждане с хоро“ на 3 март в 11 ч. на пл. "Света Неделя": "Най-съществено е единението на хората, генерираме положителна енергия. Надявам се поне на 500 танцуващи на пл.Света Неделя. Има и чужденци, които се включват в самите хорца. Няма да има сцена, ще го проведем под формата на неделен мегдан, ще танцуваме ръка за..

публикувано на 02.03.24 в 11:27
С Георги Колев и Надя Димитрова

Станах човека, който искам да бъда, за да постигна целта си

Целепостигане e целодневен семинар за насърчаване за постигане на личните ни цели и предизвикателствата пред това. Подробностите - от Надя Димитрова и Георги Колев: "Ползваме думате целезареждане. Има съвети към целеполагане, но тя звучи механично и е лишена от емоции. Голямата тайна според нашите преживявания и практики е да намериш истинската..

публикувано на 02.03.24 в 10:41

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 02.03.24 в 16:00
С Методи Кръстев

Музиката да върви преди моженето

Методи Кръстев, китарист и вокалист на No More Many More за концерта и новия клип: "Избрахме песента за клипа инцидентно - тя е необявената 11-а песен от албума, изненада малко, свиря на укулеле. Имаше голям стол на сцената на спектакъла "Виновни", където свирихме на живо. Направихме клипа на стола, искахме да направим по-смешно видео. Премиерата е..

публикувано на 01.03.24 в 20:12