Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в подкрепа на културата

Снимка: Елисавета Белеганска

На 6 декември 2023 г. Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюзът на артистите в България (САБ), заедно с Независима синдикална федерация (НСФ) "Култура" към КНСБ и Национална федерация (НФ) "Култура" към КТ "Подкрепа" организират протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!". Той е за повишаване на средствата заделени за култура в Бюджет 2024 г. След протестите на 1 ноември 2023 година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента, но Бюджет 2024 не предвижда такива промени.

Основните искания са:

  • Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19.
  • Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора;
  • Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, професионалните общински фолклорни ансамбли, Камерна опера – Благоевград и професионалните общински театри; 
  • Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране;

По темата говори и актьорът Веселин Анчев, член на Националната синдикална федерация "Култура" към КНСБ. По думите му хората на културата са взети за "шарани" и "мълчаливи риби" от управляващите.

"Те ни залъгват само по предизборни кампании с това, колко е важна културата и, че ще стане приоритет за правителството, а всъщност после се мълчи, когато вземат властта", сподели той. И допълни:

"Радвам се, че Комисията по култура има своето мнение и своето виждане и адекватна реакция за това, че не се приема този бюджет заради унизително малката част, която той представлява. Да не забравяме, че културата е внесла около 4.5 до 5% от БВП, а ни се връщат 0.4%. Това е унизително малко. Хората на културата са будители, но как, когато те самите са в кръпки, когато нямат пари, когато крилата им са зашити, как могат те да събудят народа", каза Анчев.

Той отбеляза, че бюджетът трябва да бъде увеличен осезателно, защото не може хората на културата да живеят със заплата близка до минималната.

"В нашия сектор има много големи проблеми. Ние сме поставени на колене, ние сме изритани в ъгъла за пореден път. Радвам се, че имаше толкова голямо обединение от цялата страна на всички хора. Подчертавам, че протестът не е политически, той е продиктуван от някоя политическа партия, или от някакви политически искания. Това е негодуванието, което години наред се трупа в хората", заяви Анчев.


По думите му в момента е излъчена контактна група, която да започне преговори в Министерство на културата за това, как да бъде променена методиката и как да бъдат разпределени средствата, които ще бъдат отпуснати за култура.

Чуйте и анкетата на Елисавета Белеганска по темата:

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05