Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният кмет отчита пропуски в регламентирането на нискоемисионната зона

Снимка: БТА

По темата за въвеждането на нискоемисионната зона от 1 декември 2023 г. в централната градска част на столицата коментар пред Радио София направи новият столичен кмет Васил Терзиев. Какво е неговото мнение и подкрепя ли решението за нейното влизане в сила?

"Това, което ние заварихме в администрацията не работи много добре за гражданите. Налага ни се да се съобразяваме с решение, което е взето от предишния общински съвет, което от моя гледна точка не е изключително добре обмислено, не е добре реализирано и най-важното - не е добре комуникирано. Има пропуски в целия процес. И от това, как ще санкционираме и от това, как преди това трябва да обясним, как ще известяваме този, който е санкциониран, типът санкция, която налагаме, доколко е удачно тя да бъде събрана, или не, за да има дисциплиниращ ефект. Какви са алтернативите, които са предложени, трябва ли да има изключенията, които в момента има и които да доведат в абсолютното заобикаляне на този регламент. Има страшно много неотговорени въпроси, които оставят усещането в гражданите за нещо необмислено и за нещо несправедливо", отбеляза Терзиев.

Той посочи, че през месец март 2024 въпросът ще се преразгледа, за да се реши дали да има такава зона и ако има, то в каква форма да бъде тя. Освен това каза, че у нас има проблем, който много европейски държави нямат и той е свързан с автопарка.

"Това, което още не е заработило, е софтуерът, който анализира и е съществена част от цялото решение", подчерта той. 

По повод избора на председател на Столичния общински съвет Терзиев каза:

"Редица са предизвикателствата, а най-големите са, че оставаме с план-сметката от миналата година. Оставаме с рамката за градския транспорт от миналата година, което довежда до много проблеми за две от най-важните неща, които Софийска община трябва да прави - да организира и да се грижи за градския транспорт и сметоизвозването. Знаете какво се случва, цените на всичко се повишават, има натиск за заплати, има натиск да се инвестират допълнителни средства. Няма да ги имаме. Другото нещо е, че не може да бъде приет бюджет, което означава, че работим с всичко от 2023 година. Общо взето е голям проблем това, да нямаме избор на председател".

Възможно ли е ролята на председателя да заработи на ротационен принцип?

"В правилника няма регламент за това нещо, но може да бъде намерено подобно решение. Това, което със сигурност знам е, че когато има политическа воля, отговорно отношение и разбиране на това, колко е дълбок проблемът, с който трябва да се справим се намира пътя и към техническото му решаване", отбеляза Терзиев.

Репортерът на Радио София Ана Попова беше на ул. "Московска" 33, където беше направен четвърти опит за избор на председател на Столичния общински съвет (СОС). По думите й преди седмица  кандидатът на ПП и ДБ Борис Бонев е обявил, че се отказва от кандидатурата си и така най-голямата група от СОС е останала без кандидат.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 21.02.24: Меморандум или избори?

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -   Меморандум или избори? -   Реформата в сферата на образованието -   „Изкуствен интелект“ е най-търсеният термин за..

публикувано на 21.02.24 в 18:17

България изостава сериозно в ранното откриване на заболяванията и превенцията

XI национален Фарма форум събира на едно място известни специалисти, лидери в бранша и прeдставители на институции, които ще обменят своите идеи, опит и знания в сферата на здравеопазването. Събитието ще се проведе на 27 февруари. Здравеопазването е сред първите три най-важни приоритета за проспериране на нациите и държавите. Предвид все..

публикувано на 21.02.24 в 17:02

Изготвиха карта с информация за дейността и живота на Васил Левски в периода 1868-1872 година

Екипът на фондация “Активна историческа карта“ изготви карта свързана с дейността на Васил Левски. Тя съдържа информация за обиколките, дейността и живота на Апостола в периода 1868–1872 г.  Фондацията е изработила още 20 цифрови карти, посветени на важни събития от историята ни, с различни периоди от нея. Картите са с образователна цел,..

публикувано на 21.02.24 в 16:52
Рене Карабаш

"Остайница" на Рене Карабаш с престижни международни награди

Мнозина български писатели са удостоени с висока оценка и признание за творчеството си на международната сцена. Имена като Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова с основание привличат все повече читатели и почитатели в Европа и по света, техните книги са преведени на десетки езици.  С престижни литературни награди е отличавана и..

публикувано на 21.02.24 в 15:45

Универсален базов доход - възможно ли е реализирането му в България?

Какво е универсален базов доход и възможно ли е да се реализира в България? Целта е осигуряване на базов доход за част от гражданите, които са извън пазара на труда, с който те да могат да живеят без да работят. През последните години идеята за безусловен базов доход става все по-актуална, въпреки че съществува от началото на ХХ век. С бързото..

публикувано на 21.02.24 в 15:22

От "Пирогов" настояха здравният министър да оттегли заповедта за уволнение на директора Валентин Димитров

От болница "Пирогов" обявиха, че проверката, която Държавната финансова инспекция е направила за периода юли 2022 г. - юли 2023 г., не е установила злоупотреби, корупция или щети.  С този аргумент от "Пирогов" настояват здравният министър Христо Хинков да оттегли заповедта си, с която освобождава директора на болницата д-р Валентин Димитров...

публикувано на 21.02.24 в 14:45
Някои вече си имат шишеяд

Инициативи в Месеца на рециклирането в училища, детски градини и общини

Започналият преди дни "Месец на рециклирането" обедини в здравословна надпревара училища и детски градини от цялата страна.  Инициативата, организирана от сдружение "БГ Бъди активен"  ще помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата, а финалът..

публикувано на 21.02.24 в 13:26