Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

Наполеон

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе".

Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия.

Написването на книгата е съчетаване на личен интерес към личността на Наполеон Бонапарт, желанието на  издателството на пазара да има такава книга, както и в контекста на излизането на филма и дебата около него, споделя авторът

10 хиляди са научните изследвания написани за Наполеон. Реално погледнато, в историята само Хитлер и Иисус имат повече написани статии за тях, направи съпоставка той отбелязвайки сериозната работа върху написването на книга.

"Аз по-скоро се концентрирах върху използването на първични източници. Мемоари, заповеди, писма, памфлети – документи, които той е писал, които да съчетая с историографията, такава, каквато тя е налична през последните 20 години, да се използват само най-новите изследвания в познаването на Бонапар", отбеляза

За всякакви хора, които желаят да имат някакви лидерски качества и успехи, животът на Наполеон предлага един важен урок – да се научим да изграждаме успешен екип от хора около себе си, да не се страхуваме да допускаме в обкръжението си съветници, които могат да ни кажат кога грешим. Провалът на Наполеон идва от факта,че той се опитва да се отърве от хора, които могат да му кажат в кой момент допуска грешка и в крайна сметка се заобикаля с хора лишени от самоинициатива. Това ги прави тотално зависими от неговите решения и когато е нужно да проявят самоинициатива, за да закърпят пробойните там където той не може да смогне.Това просто не се случва и така се стига до разгрома на първата френска империя. 

"Направете си добър екип и оставете хората около вас да мислят и да действат", подчерта авторът.

Наполеон е войник, авантюрист, реформатор, законодател, защитник на либералните идеи на революцията.Той е абсолютен монарх и император, личност, променила завинаги световната история. Два века след смъртта му успехите му на пълководец си остават недостижими – губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс с тои в основата на европейското гражданско право. Самият Наполеон се е превърнал в поп икона, герой на филми, книги, игри, песни и всякакъв друг вид изкуство.

Макар научните изследвания, посветени на личността му да са над 10 000, малко от тях могат да претендират за изчерпателност.

Д-р Александър Стоянов си оставя нелеката задача да систематизира цялатата зиинформация и даразкажеисторията нак корсиканеца. 

От детските му години в Корсика, през Революцията, Италианската кампания, Египет, през бляскавите триумфи при Аустерлиц и Йена-Ауерщед, до катастрофите при Лайпциг и Ватерло книгата изгражда един пъстър гоблен от събития и  факти. Не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон – приятели, семейство, врагове, любовници и предатели. Всичко това създава образа на един човек, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история.

Относно образът на Наполеон във филмовата екранизация на Ридли Скот, д-р Александър Стоянов сподели:

"В този филм не видях Хоаким Финикс да покаже колко добър актьор е, а той безспорно е един от най-добрите, според мен, филмът не беше направен така, че актьорската игра да блесне по някакъв начин и причината затова е,че Ридли скот се е опитал да вкара твърде много неща в твърде малко филм."

Чуйте още от разговора с него в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 22.02.24: Продължават разногласията в правителството

Коментатори във "Форум" тази седмица са Страхил Делийски и Благослав Михайлов. Днес, 22.02.2024г. заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Продължават споровете във властта – остри реплики между Христо Иванов и Делян Пеевски. Потвърден е изборът на заместник-председатели на Столичния общински съвет,..

публикувано на 22.02.24 в 19:25

Две млади лекарки получиха наградата "Златен Хипократ"

На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицински университет - София положиха Хипократова клетва. От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградите "Златен Хипократ" се връчват всяка година за отлично представяне в обучението на младите медици. Тази година отличието отива при..

публикувано на 22.02.24 в 18:58

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10