Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

Наполеон

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе".

Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия.

Написването на книгата е съчетаване на личен интерес към личността на Наполеон Бонапарт, желанието на  издателството на пазара да има такава книга, както и в контекста на излизането на филма и дебата около него, споделя авторът

10 хиляди са научните изследвания написани за Наполеон. Реално погледнато, в историята само Хитлер и Иисус имат повече написани статии за тях, направи съпоставка той отбелязвайки сериозната работа върху написването на книга.

"Аз по-скоро се концентрирах върху използването на първични източници. Мемоари, заповеди, писма, памфлети – документи, които той е писал, които да съчетая с историографията, такава, каквато тя е налична през последните 20 години, да се използват само най-новите изследвания в познаването на Бонапар", отбеляза

За всякакви хора, които желаят да имат някакви лидерски качества и успехи, животът на Наполеон предлага един важен урок – да се научим да изграждаме успешен екип от хора около себе си, да не се страхуваме да допускаме в обкръжението си съветници, които могат да ни кажат кога грешим. Провалът на Наполеон идва от факта,че той се опитва да се отърве от хора, които могат да му кажат в кой момент допуска грешка и в крайна сметка се заобикаля с хора лишени от самоинициатива. Това ги прави тотално зависими от неговите решения и когато е нужно да проявят самоинициатива, за да закърпят пробойните там където той не може да смогне.Това просто не се случва и така се стига до разгрома на първата френска империя. 

"Направете си добър екип и оставете хората около вас да мислят и да действат", подчерта авторът.

Наполеон е войник, авантюрист, реформатор, законодател, защитник на либералните идеи на революцията.Той е абсолютен монарх и император, личност, променила завинаги световната история. Два века след смъртта му успехите му на пълководец си остават недостижими – губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс с тои в основата на европейското гражданско право. Самият Наполеон се е превърнал в поп икона, герой на филми, книги, игри, песни и всякакъв друг вид изкуство.

Макар научните изследвания, посветени на личността му да са над 10 000, малко от тях могат да претендират за изчерпателност.

Д-р Александър Стоянов си оставя нелеката задача да систематизира цялатата зиинформация и даразкажеисторията нак корсиканеца. 

От детските му години в Корсика, през Революцията, Италианската кампания, Египет, през бляскавите триумфи при Аустерлиц и Йена-Ауерщед, до катастрофите при Лайпциг и Ватерло книгата изгражда един пъстър гоблен от събития и  факти. Не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон – приятели, семейство, врагове, любовници и предатели. Всичко това създава образа на един човек, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история.

Относно образът на Наполеон във филмовата екранизация на Ридли Скот, д-р Александър Стоянов сподели:

"В този филм не видях Хоаким Финикс да покаже колко добър актьор е, а той безспорно е един от най-добрите, според мен, филмът не беше направен така, че актьорската игра да блесне по някакъв начин и причината затова е,че Ридли скот се е опитал да вкара твърде много неща в твърде малко филм."

Чуйте още от разговора с него в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24

Интересуват ли се младите хора от политическите процеси у нас?

В предаването "Ритъмът на столицата“ ще се спрем върху резултатите представени от Академията за младежко участие. В рамките на последните две години там разработиха много интересен проект, който вдъхнови младежи между 15 и 25 години от цялата страна, да се запознаят с политическите процеси у нас и по един или друг начин да вземат участие в тях...

публикувано на 26.07.24 в 17:22

Протест срещу строителството на 16-етажна сграда в София

Днес се проведе протест при старата баня „Ситняково“, заради намерението на мястото да бъде построена 16-етажна сграда. Недоволните граждани се събраха на ъгъла на ул. „Хан Омуртаг" и бул. „Ситняково“. Вече има одобрена заповед за строеж на 50-метровата сграда на мястото на бившата баня „Ситняково“, а според протестиращите всичко е станало..

публикувано на 26.07.24 в 16:11

Датите за ваканциите и матурите през новата учебна година

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерство на образованието и науката (МОН). Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски...

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Столичният общински съвет одобри сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Столичният общински съвет одобри сливането на Втора и Четвърта градска болница. Процесът по обединението ще отнеме поне 6 месеца, като предстои общинските съветници да подкрепят финансово със серия от доклади Втора – МБАЛ, която ще приеме медицинските специалисти и отделения от Четвърта. След емоционални изказвания през вчерашния ден и..

публикувано на 26.07.24 в 15:31

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41
Диана Иванова с усмивка показва как прави загрявки преди да тръгне към планината

Диана Иванова - приключенец, млад пътешественик, обичащ пъстротата

Диана Иванова е пътешественик и приключенец с афинитет към планината. Тя направи своя дебют като гост в предаването "Добър вечер, София“, където разказа своите вълнуващи истории, донесе ни и своя книга със стихове, вдъхновени от пътешествията ѝ. Тя самата представи себе си така: “Аз съм приключенец, млад човек, който обича пъстротата,..

публикувано на 26.07.24 в 14:05