Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Йордан Георгиев
Снимка: радио София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София:

"Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен.

От Римска София се вижда немалка част от крепостта Сердика - около Централната баня. След втори-първи в.пр.Хр. градът се сдобива с крепостни стени, улици, форум. Бил е малък към среден град (4-6 век).  "Средната класа" са живеели в града, бедните - извън крепостните стени, богатите - във вили извън града: Обеля, Лозенец, Костинброд. Имали са роби и земя. Сега са запазени само основите, оцелели са само ротондата Св.Георги и Св.София (4-6 в.).

Чужденците до края на обиколките са впечатлени от древността, за която рядко подозират. По време на Средновековието, София е била важен град - Средец за славяните, Триадица (св.Троица) за византийците. Първи данни за българско присъствие са по време на Хан Крум. От тогава липсват сгради и находки, няма конкретни податки освен от някои църкви, като най-здраво изградени - покрай Леге и Съборна, т.н. "Калоянов" квартал (на севастократора, не на царя) - Св.Петка Стара и Св.Николай. За Св.Петка Самарджийска не е толкова сигурно, може би е от началото на Османското владичество. Но най-добре запазена е Боянската."

Защо е построена там, къде е живял севастократора, кога е пристроявана, както и за Възраждането от 19 в. - чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бърза помощ в планината

Фондация "Живи планини" и фондация "Първите три минути" започнаха съвместна инициатива - "Спаси живот в планината". Тя има три цели: Оборудване на 20 високопланински хижи в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Родопите с автоматични външни дефибрилатори, Обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на..

публикувано на 22.02.24 в 17:49

Форумът Innovation Explorer се провежда за десети път

За десета поредна година в София ще се проведе ежегодният международен форум Innovation Explorer. Събитието е планирано за 22-ри февруари 2024 г. в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк и ще продължи до 22:00ч. То ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето, критичен поглед към настоящето и вълнуващи зони с виртуална реалност,..

публикувано на 22.02.24 в 16:52

Как да се ускори прилагането на Закона за защита от домашното насилие

Общо 82% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем за обществото. Това сочи проучване на социологическа агенция "Тренд". Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 януари 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1016 души на възраст над 18 години. Подробности по темата разказаха Евелина..

публикувано на 22.02.24 в 16:02

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти , който с времето се е доказал в работата си. Той е наследствен музикант .  Като малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал  кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Д имитър Кърнолски.  Дядо му Лазар..

публикувано на 22.02.24 в 15:35

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично. Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците" , представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца , около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на..

публикувано на 22.02.24 в 15:10
Златин Цветков и Елеонора Топалова от ШиЗи импро театър

Мюзикълът "До ре ми, ШиЗи" на ШиЗи Импро Театър в "Сълза и смях"

Eлеонора Топалова и Златин Цветков са актьори от ШиЗи Импро Театър. Те споделиха с екипа на предаването “Добър вечер, София“ вълнението около предстоящото им представление „До ре ми, ШиЗи“. „Това е едно много приятно приключение, защото става въпрос за импровизационен театър в неговата най-театрална форма, тоест, мюзикълът е най-сложният..

публикувано на 22.02.24 в 13:04
Цветана Манева

"Честит рожден ден, Цветана" тази вечер в Младежкия театър

Тази вечер Младежкия театър "Николай Бинев" представя с пециалния спектакъл "Честит рожден ден, Цветана", който се играе по повод 80-ата годишнина на актрисата Цветана Манева. В представлението ще се включат много нейни колеги актьори -  Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова. Драматург на спектакъла е Яна Борисова.  Музика Маестро..

публикувано на 22.02.24 в 12:53