Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важното при карането на ролкови кънки е тежестта на тялото и балансът

Снимка: Любов Кръстева

Коледно парти на ролкови кънки организират Sparkroll и Зала Лабиринт.

Дори и в студените дни Любов Кръстева и Яна Пиргова не изоставят своето хоби и дори приканят други да се включат в коледното каране на ролкови кънки.

"Този път специалното е, че ще бъде коледно каране на кънки, т.е. - ние ще сме се погрижили за една много приятна и уютна обстановка в самата зала. Ще има изненади, децата са добре дошли. Ролкови кънки, ролери, всеки нека дойде както му е удобно, тъй като всеки се чувства по различен начин, когато се качи на кънки. Който не е идвал никога може да си облече примерно клин или ластични дънки - всяко едно нещо, в което се чувства комфортно, когато спорутва или се разхожда навън", разказва Любов Кръстева за престоящото събитие.

Организаторките се стараят атмосферата в залата да бъде като от филмите и музикалните видеоклипове, които познаваме от поп културата.

"Аз съм израснала с плочите на Boney M в стаята си и диското ми е в душата, определено, но сме подготвили много фънки за кънките", казва Яна Пиргова. Тя е почитател на музиката и цялата култура около карането на ролкови кънки, но едва когато е влязла в залата се е престрашила отново да обуе своите куадове. след като те дълго са събирали прах в шкафа.

"Аз също съм карала като дете, обаче аз съм карала от тези с кожените връзки, които се нахлузват върху маратонки - от най-старите", споделя за любовта си към колелата Любов Кръстева. След като нейните собствени деца започват да карат кънки тя отново решава да се завърне към това хоби.

Карането на кънки е подходящо за момчета и момичета на всяка възраст.

"Карането на кънки, всичко в него произлиза от тежестта на тялото. Баланса, както и контрола на самото тяло те идват с упражненията, както при повечето дейности, не само рпи спортовете. Най-важното, както и на уроците мен са ме учили, което повтаряме на всички по принцип е: колената трябва да са свити на 120 градуса, т.е. - не да сме клекнали и да ни е неудобно, просто трябва да са присвити, за да може тежестта на тялото да бъде правилно разпределена", споделя основни принципи в карането на кънки Любов.

Повече за "Коледа на кънки" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46