Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправени ли сме пред нова индустриална революция?

Софтуерният експерт Светлин Желев пред Радио София

Снимка: Радио София

Впускаме се в света на технологиите със събеседника в предаването „Радиокафе“ Светлин Желев, за да разберем с какво изпращаме отминаващата 2023 и с какво ще посрещнем 2024 година.

"2023 беше година на изкуствения интелект. След пандемии, кризи и войни, които все още не са свършили", посочи той.

Според Светлин Желев, това което започна през тази година и ще продължи в следващата, би могло да се онагледи с три отделни пилона – парите, хардуерните възможности, данните и информацията.

“Просто тези три пилона като се обединят, то изкуственият интелект ще може да премине не само теста на Тюрин – да не познаваш, че говориш с робот, но дори и много други възможности“, твърди експертът.

"Мащабни хардуерни възможности - работи се с видеокарти, които са модифицирани, така че да могат да обработват всички тези данни, които имаме в интернет и сме предоставили на изкуствения интелект. В момента този изкуствен интелект го виждаме само като софтуер, но в следващите години ще се създават все повече хуманоидни роботи, които да изглеждат все повече като тези от “Терминатор“, каза Желев, посочвайки пример с голяма компания, разработваща така наречения „широк езиков модел“, в който си говориш с ChatGPT, най-популярен в момента. Тя разработва робот, който ще съчетава движения с възможности да заобикаля предмети.

Те танцуват, скачат, превъртат се, тези неща ще се съчетаят в един момент, поясни Желев, визирайки роботите, които ще създадат отделните компаниии. 

"Първата, която е създател и на Chat GPT, роботът на Тесла на Мъск, който управлява навигацията на автомобилите с възможност да заобикаля предмети, с добро взаимодействие с околната среда, да не се бута, да не наранява хора, всички тези възможности като се съберат, „Терминатор“ не изглежда чак толкова фантастичен филм", отбеляза експертът.

По думите му ще бъде сериозен проблем да се различава фейкът.

„Няма да има възможност да се различи един глас. Ако запишат дори само минута от нечий глас, ще могат да направят така, той да казва всичко, което те поискат, записано като текст“, поясни Светлин Желев (пример - видеото с президента Румен Радев, който ГДБОП свали от интернет).

На въпроса как ще бъде овладяно всичко това, Желев изтъкна, че ще се засили ролята на качествените медии, в които опитни журналисти ще преценяват кое е реално и кое не.

„Проблемът е, че ако в реална среда някой политик се изпусне и каже нещо, след това би могъл да отрече, казвайки, че това е дипфейк“, допълни още той.

По думите му, заради усъвършенстването на хардуера и софтуера, дипфейкът ще е все по-труден за откриване, а притеснително е бързото развитие на технологиите.

В тази връзка се очаква сферата на образованието да изостава, тъй като след време, знанията които поемаме днес в процеса на учене може да се окажат трудно приложими. Много професии ще се модифицират в следващите 10 години, разкри Светлин Желев, според който сме на прага на нова индустриална революция.

“Но да не сме супер апокалиптични, защото тя вероятно ще даде нещо добро като резултат – просто хората ще трябва да се преквалифицират, да се образоват, тъй като всяко следващо приложение или иновация, идва по-бързо от предишното“, каза още Светлин Желев. 

Още аспекти по темата, чуйте в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24