Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 80-годишен юбилей на книгата

Излезе луксозно издание на "Малкият принц" на Екзюпери

Книгата предхожда гостуването на едноименния мюзикъл на Бродуей в София

Снимка: Издателство "Кръг"

Най-известната повест на Антоан дьо Сент Екзюпери „Малкият принц“ отбелязва през настоящата 2023 80 години от своето първо публикуване през 1943 година. Съвсем новото издание на повестта, беше представено преди дни, на Коледния панаир на книгата в НДК. „Малкият принц“ има много издания на български, но кое е новото за читателя в това издание, разказва издателят Николета Руева.

Тя сподели, че да се направи ново издание на “Малкият принц“ през 2023 година се оказва предизвикателство, заради многобройните издания на българския пазар. Книгата е четена от всички, налична е в домашната библиотека.

“Идеята ми беше да направя едно по-луксозно издание, тъй като такова липсва на българския книжен пазар. Книгата е с твърди корици и с по-изчистен вид, но читателят ще забележи, че има позлатени корици. Използвали сме оригиналните илюстрации – за мен това е абсолютно задължително, тъй като те са дело на Сент Екзюпери, част от тях са черно-бели, също и цветни, както той ги е направил“, подчерта Николета Руева.

Тъй като авторските права върху изданието за България са паднали преди няколко години, днес можем да видим много издания на известната книга на Екзюпери, с различни преводи на български език.

“Но ние избрахме да използваме първия превод, който е правен на български от Константин Константинов – великолепен писател и преводач, който прави този превод през 1962 година и той остава иконичен за българския език. Към него той е написал предговор, в който писателят разказва за живота на Сент Екзюпери, тъй като през тези години той е бил напълно непознат на българските читатели“, допълни Руева.

Преводът е съвсем леко осъвременен, за да може да се чете по-леко днес, уточни тя.

Книгите, които е писал Антоан дьо Сент Екзюпери са автобиографични. Интересен факт, посочен от издателя, е жанровата неопределеност на “Малкият принц“.

“Тя не е нито роман, нито повест, води се книга, така се изучава и в училище“, разкриват от издателството. Няколко години преди да я напише Сент Екзюпери, който е пилот, катастрофира със самолета си в Сахара със свой спътник. През времето прекарано в пустинята, той започва за получава халюцинации и непосредствено след спасяването му се захваща със създаването на “Малкият принц“ между 1941-1943 година. Алегоричността и иносказателността на текста на автора, сякаш привличат в началото повече възрастните, а след това и децата. Според Николета Руева, интерес към новото издание не е липсвал и на Коледния панаир на книгата.

По думите й, това е книга, която почти всички харесват и обичат. Някои я купуват за себе си, други за подарък на децата си. Тя подчерта, че новото издание се отличава и с още нещо важно – послеслов на Георги Лозанов. Текстът в книгата може да се чете и от деца, и от възрастни, но послесловът е подходящ предимно за възрастни, каза още тя.

През януари 2024 г. в София идва едноименният мюзикъл на Бродуей, създаден по произведението на Екзюпери. Поради огромния интерес и създадените четири представления, организаторите обявиха и пето, извънредно – на 14 януари, в Зала 1 на НДК.

Още детайли от разговора с Николета Руева, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Димитров - фотожурналист, автор на

Фотожурналистът Евгени Димитров: Имаме недостиг на визуални спомени, въпреки че плуваме в тях

В  изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те" е уловен духът на софийските улици през 90-те, разнолик, пъстър и пълен с надежди. Експозицията представя 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период.  Много неща се случват за първи път пред току-що излезлите от строгата дисциплина на режима хора...

публикувано на 15.07.24 в 12:54

No puedo pensar (Desperado) е новата песен от Алекс Линарес

Певецът Алекс Линарес от българо-перуански произход представи новата си песен No puedo pensar (Desperado) в ефира на Радио София. Познат като вокал на латино бандата Mango Duende, Линарес не изневерява на стила и в соловия си проект . В унисон с лятото песента е с гореща салса и регетон ритмика , а в текста става дума за особеното състояние на..

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00