Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салса танците са за всеки

Снимка: Your Moment Phohtography

Поне веднъж в живота си всеки е имал досег с човек, който разпалено разказва за салса партита и танци до сутринта. Това общество на танцуващите, може би изглежда странно със своята разкрепостеност, с близкия контакт между хората, с разнообразната възраст, социална или етническа принадлежност на своите членове. Но веднъж докоснал се до него никой не остава безучастен.

Родината на салсата е Карибският басейн. Подобно на Балканите и там културата на различните държави е преплетена.

"Родината на салса се води Куба и Карибският басейн - много от държавите около Куба - Пуерто Рико, Венецуела, Перу също съпреживяват това и искат да си разделят къде точно е, но е сходно с нашите балкански танци. Ако погледнеш народните танци на Сърбия, Македония, всички тези балкански народи доста си наподобяват. Абсолютно същото е и при тях", разказва за подобните междукултурни отношения при държавите от Карибския басейн и от Балканите Илия Илиев - инструктор по Ню Йорк салса в Палетро.

За Илия любовта към горещия танц започва преди години в родния му град Шумен, където случайно попада на салса парти и остава изумен от лекотата и топлотата, с която всички танцуват и се наслаждават на ритъма.

"В следващия ден вече бях в залата за танци и се мъчех да намеря някой, който да ме научи да мога и аз така", разказва за първата си среща със социалния танц Илия. В последствие той започва да запалва тази любов към танца във всички свои ученици и да ги учи "да могат и те така". Една от неговите първи ученички по-късно става и инструктор, редом до своя преподавател. Това е младата изгряваща звезда Елисавета Манолова.

"Аз съм започнала да танцувам отпреди да проходя. Пробвала съм всякакви стилове: модерни танци, балет, народни танци, класически балет, всичко съм пробвала. И един ден, мисля че бях на седем, мама дойде при мен и ми каза "чух за една школа, искаш ли да пробваш да ходиш на салса?", разказва Елисавета и споделя, че в началото не била ентусиазирана заради контакта с кавалерите, но след два урока в залата разбрала, че това е найният танц.

Съвсем не всеки от танцьорите на салса обаче започва своя път толкова рано като Елисавета. Всъщност много от почитателите на тумбао (основният ритъм, върху който се танцува салса) се запознават с танца на по-късна възраст.

"Първият път всеки като дойде в начинаеща група - виждаш страх и стрес в очите им", казва Елисавета. След няколко месеца в залата тя забелязва как хората стават по-уверени. Няй-голямо удовлетворение изпитва инструкторката, когато забележи учениците си да използват "нейни движения" по време на свободно танцуване на парти. Тя вижда, че курсантите се откъсват от своите проблеми и ежедниевие за 60 минути в залата. Това е и нейният начин да се освободи от всичко, което я тревожи във всекидневието.

Салсата е подходяща за всеки, казва Илия.

"За мен, когато бях ученик, беше изключително голямо богатство да мога да общувам с адвокати, таксиметрови шофьори, инженери, архитекти, бармани", спомня си Илия. Сега вече като инструктор той продължава да преподава на хора от различни възрасти и професии.

"Има много хора, които са видимо изключително талантливи и им се отдава. А има такива, които първият път като ги видя на танци и си казвам, с този пич ще е предизвикателство. Но много често такива хора намират своята причина да танцуват и остават в залата. Аз виждам в самите тях промяна. Със сигурност много от тях няма да станат изключително атрактивни и много трудно ще обяснят на своите роднини и приятели защо го правят: той е на някаква сериозна възраст, сериозен мъж, който има добра професия и се излага там да танцува и да прави някакви неща", разакзва още Илия Илиев.

Повече за салсата чуйте в звуковия файл.


 

По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59