Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 август досега в София са конфискувани 171 автомобила

Столичният КАТ активно ще работи по време на празниците

Снимка: архив

Каква е статистиката в София за пияни и дрогирани шофьори около Коледа? Какъв е броят на конфискуваните автомобили от началото на мерките срещу пияните и дрогирани шофьори в София и какви са мерките за пътна безопасност около коледно-новогодишните празници? Подробности разказа инспектор Григор Борисов от отдел "Пътна полиция" към СДВР. По думите му екипите са мобилизирани и както всяка година, контролът по празниците е засилен. Ще се извършват проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества от водачите на моторни превозни средства, а също така през светлата и тъмната част на денонощието екипите периодично ще обхождат големите столични булеварди и ще следят за гонки.

"Спирането и проверките на автомобилите от наша страна ще се извършва с включена светлинна сигнализация, за да въздейства превантивно на всички останали участници в движението. За да сме разпознаваеми отдалече", отбеляза инспектор Борисов.

Относно конфискацията на автомобили на шофьори, които са употребили над 1.2 промила алкохол, или на които са отчетени наркотични вещества в кръвта той каза:

"От началото на влезлите в сила промени в Наказателния кодекс - отнемането на автомобили в полза на държавата, а именно от 1 август 2023 г., на територията на столицата към настоящия момент са конфискувани 171  автомобила. 

За периода 22-27 декември имаме 36 водачи, които са установени да управляват МПС след употреба на алкохол. 19 са водачите, които са с положителна проба до 1.2 промила, като глобата е административна. Останалите 17 водачи са с положителна проба над 1.2 промила и деянието вече е инкриминирано под фазата на Наказателния кодекс."

Инспектор Борисов поясни, че ако водачът не е собственик на автомобила, тогава се прави експертна оценка за неговата парична стойност. Той посочи, че в периода 22-27 декември са установени 12 водачи, които са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози. 19 други водачи са отказали да им бъде извършена такава проба по надлежния ред за установяване на употреба на алкохол и наркотици. 9 от тях са отказали тест за алкохол, а 10 са отказали тест за наркотици.

Независимо, че навън температурите са високи за сезона, подготвени ли са водачите за зимата?

По думите на инспектор Борисов акция "Зима" продължава дълги години. При нея се забелязват доста автомобили, които са пригодни за управление в зимни условия.

"По-скоро имаме голяма част пешеходци, които са глобени в София, като бройката е 203 души и, които са пресичали на необозначените за това места. Имам предвид пешеходните пътеки.  

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден ден с опасни горещини, с температура в София около 37°

И днес  остава слънчево, след обяд - горещо. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 37°. В планините ще бъде слънчево и топло. След обяд над Странджа, Сакар и източната..

публикувано на 15.07.24 в 07:35
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00