Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летвата е вдигната високо

"Кръстопътища“ от Джонатан Франзен – моментна снимка на американската душа в началото на 70-те години на ХХ век

Сравняван с Ъруин Шоу и Джон Стайнбек, Джонатан Франзен („Поправките“, „Свобода“, „Чистота“) извоюва заслужено място сред първите редици на световната проза, а шестият му роман – „Кръстопътища“  – е доказателството, че наистина едва ли има по-добър познавач на американската душа през последните десетилетия. Представя ни го Владимир Молев - преводач на книгата:
"Романът е замислен като първа част от трилогия, която от края на 60-те на 20 век трябва да стигне до наши дни. Чете се ужасно леко и се залагат основните мотиви на днешна Америка.
Преводът определено бе сложна задача. Първите му романи са му в руслото на постмодернизма, но после той преживява своеобразна революция в начина си на мислене. Романите му стават по-четивни, но се губи съсредоточаването върху езика. Сега той е по-тромав, но това не е минус, с нея той ни дава съвременния език - опростял и погрознял.
Има развитие и в начина, по който си изгражда героите. Женските образи са много плътни и трудно могат да бъдат сравнени с предишните му образи. Всеки персонаж се изправя пред големи чуденки и дилеми как да запази добротата.
Летвата е вдигната високо."
По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 000 работодатели вече дават електронни ваучери за храна

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони. Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и  над 750 хиляди души . Размерът на месечната..

публикувано на 07.06.24 в 18:32
Снимки: Ratio

Цяла събота популярна наука в пролетния форум на Ratio

Ежегодният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се проведе в София Тех парк на 8 юни , събота. В целодневната програма (от 10 до 17 ч.) международни лектори ще търсят обитаеми светове и далечни хабитати, ще разговарят за киберсигурност през погледа на въображаемите герои от приказките. Организаторите са подготвили дискусионен панел..

публикувано на 07.06.24 в 17:35

Студенти ще продължат да учат в StudyHub – денонощно

Единственото у нас денонощно пространство, в което студенти могат да учат и да споделят идеи - StudyHub, ще продължи да работи. В навечерието на своята пета годишнина, мястото, в което много учащи намираха спокойствие, приятели и възможност да се съсредоточат върху учебния материал, беше изправено пред опасността да затвори врати...

публикувано на 07.06.24 в 16:59
Яница Петкова

Яница Петкова: Избирателната активност ще даде много отговори

Очакваната избирателна активност на изборите на 9 юни е 40,2% и е съизмерима с предишните избори за Народно събрание. В сравнение с началото на предизборната кампания няма драстично разместване на партиите като възможност да участват в българския парламент и като численост на своите представители. Това показват електоралните нагласи според..

публикувано на 07.06.24 в 16:10

Седмицата в САЩ: указ за имигрантите, репродуктивни права, опасностите от ИИ

В началото на седмицата американският президент Джо Байдън обяви указ за спиране на достъпа до САЩ на имигранти в случи, в когато имигрантският поток е прекалено голям. До тази негова стъпка се стигна в момент, в който законодателни мерки за контрола на границата са блокирани от републиканци. Toва се случва на фона на наближаващите избори, когато..

публикувано на 07.06.24 в 15:05

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" - от едно изречение до 7-8 страници

"Как се сприятелих с един комар или разкази от пандемията" е новият сборник с разкази от Иван Димитров. Писателят бе гост в предаването "Радиокафе", където разказа за своята книга.  "Мисля, че пандемията е много важен период от нашето съществуване, който бележи 20-те години на този век" - отвърна той, попитан защо е трябвало да издава..

публикувано на 07.06.24 в 14:53

Нео-пънк групата "Каке?" представят своята музика

Група "Каке?" представиха музиката си пред Радио София. Кети Мартинова, Мартиан Табаков, Мартин Пенев, Андрю Андерсон и Стефан Прохоров разказаха подробности. По думите на музикантите "Каке" на старобългарски означава "какво става с твоето нещо". "Всички мислят, че е "кейк", отбеляза Табаков. "Каке?" е нещо повече от музикална група. "Каке?" са..

публикувано на 07.06.24 в 14:45