Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Елка Божкова, клиничен психолог и психотерапевт:

Интровертите могат да допринасят много за обществото

Те са по-аналитични, по-добри слушатели, не обичат клюките

Снимка: Pixabay

Днешният свят е свят на екстровертните хора. Те като че са повече. Често пъти ги смятаме за успешни само защото говорят повече от другите, обясняват и най-малките си постижения.

Според специалистите интровертите са сдържани хора, премислят внимателно действията си и са сравнително слабо ангажирани в социални връзки. Могат да бъдат неконтактни, стеснителни и сковани, в противоположност на откритите към социална среда екстровертни личности.

Тези хора са по-тихи, предпочитат вътрешния си свят, избягват шумни компании, обясни пред БНР-Радио София д-р Елка Божкова - клиничен психолог и психотерапевт към университетска болница "Александровска".

„Смята се, че темперамента зависи повече от наследствеността, докато характерът зависи от възпитанието, идентификациите.“


Д-р Божкова () разграничи интровертът от асоциалния тип.

По думите ѝ интровертът може да допринася много за обществото, да има своите занимания, професия, да отглежда добре децата си. С по-малкото контакти обаче може да пропуска много възможности в живота си.

В същото време не всички предпочитат словоохотливите. Екстроверти могат да досаждат, да навлизат без деликатност в чуждото пространство.

Интровертите са по-аналитични, по-добри слушатели.

Дигиталният свят и социалните медии облекчават повече тревожните, неуверените в комуникацията. Интровертите се интересуват повече от вътрешните си преживявания, отколкото от общуването, особено ако то е на повърхностно ниво.

Има специална диагноза за страх от общуване, което е различно от липса на желание за общуване, подчерта още специалистът.

„Крайните състояния се срещат по-рядко. Като цяло жените са по-общителни и приказливи. Интровертите не обичат клюкарстването. Трябва да се вземе предвид дали човек не е затворен или прекалено общителен, заради тип психично разстройство“, допълни д-р Божкова.

С нея разговаря Данаил Конов.

  • Световният ден на интроверта се чества на 2 януари от 2011 г. в знак на уважение и разбиране към хората с интровертна нагласа, която ги изправя пред уникални предизвикателства по отношение на работата, здравето и личните им взаимоотношения. 
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривовете в Елин Пелин затихват

Около 18:30 часа в четвъртък, в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин избухна голям пожар и последваха взривове. Двама души пострадаха, единият от тях по-късно почина, в следствие на изгарянията. Това е доц. д-р Петър Шишков - преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 26.07.24 в 14:41

СОС сля Четвърта градска болница във Втора

Столичният общински съвет реши да слее Четвърта и Втора градски болници. Медиците от Четвърта градска болница ще получат право да работят във Втора градска или в друго общинско лечебно заведение, обясни съветникът от ГЕРБ-СДС и заместник-председател на здравната комисия д-р Антон Койчев. Това са 35 лекари и 19 специалисти по здравни грижи: "Самият процес..

публикувано на 26.07.24 в 14:34
Победителят тази година е Цветомира Борисова

Изложба на номинираните български художници за наградата БАЗА

Софийската градска художествена галерия, Институтът за съвременно изкуство – София (ИСИ), Фондация “Едмонд Демирджиян“, Фондация “Лъчезар Цоцорков“ в партньорство с: Фондация за гражданско общество, Ню Йорк и международната мрежа Награди за млади художници представят изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2024..

публикувано на 26.07.24 в 13:50

Людмил Кърджилов: Затоплянето не е опасно, зеленият преход не бива да води до обедняване

След юни и юли, гореща вълна с температури до над 35 градуса ще има в София и през август . Нормално е, все пак е лято.  Горещините водят до дискомфорт , опасно е човек да се излага дълго на горещите слънчеви лъчи – особено за малки деца, възрастни и хронично болни, но е спорно дали глобалното затопляне като цяло води до по-големи проблеми за..

публикувано на 26.07.24 в 12:59

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви намясто, че екипите все още не могат да влязат в района...

публикувано на 26.07.24 в 10:16