Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийските компании отчитат напредък на бизнес климата в България

Снимка: VIENNA INSURANCE GROUP

Докато на политическата сцена може да се каже, че Австрия и България не са особено добри приятели, визирайки спора около приемането на България в Шенген, то бизнесът създава партньорства помежду си. Австрийската търговска камара, която е официален представител на бизнеса зад граница, приветства частичното споразумение за Шенген. "Членството на България в Шенген е политически въпрос и като такъв трябва да се реши на политическо равнище". Това мнение изрази Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България по време на представяне на Годишното проучване сред австрийския бизнес за инвестиционния климат в България. Изказването му идва на фона на призива за бойкот на австрийските стоки и услуги в отговор на позицията на Австрия по членството на България в Шенгенската зона. Какъв ще бъде австрийският бизнес за инвестиционния климат в България през 2024 година? Подробности пред Радио София разказа Филип Купфер - търговски съветник към посолството на Австрия.

Относно това, че Австрия е вторият по големина инвеститор в България, той каза:

"Резултатите дават ясна картина, като се вижда влиянието на геополитическата среда. Виждаме, че въпреки някои елементи картината е много стабилна, като се има предвид съществуващата бизнес среда, което може да се тълкува по положителен начин. Тази анкета сега е дори още по-положителна в сравнение с анкетата от предходната година. Обикновено задаваме най-важните въпроси, които касаят пазара, както и регулаторната среда. Такива са: разходите за данъци, качеството и наличността на местни доставчици, като много интересен момент е поведението свързано с плащанията. Разбира се, разходите за труд продължават да бъдат много привлекателни", каза Купфер.


По думите му слабостите са в бюрокрацията, престъпността и корупцията, които до момента са били на първо място, но вече не е така. По отношение на еврото е била направена анкета какво смятат австрийските компании в България за това. Две трети от анкетираните го определят като положително, или по-скоро положително.

"По отношение на Шенген ще цитирам позицията на Австрийската икономическа камара, а именно, че това е важна първа стъпка. Залог за силна европейска икономика е консолидираният вътрешен пазар, тоест следва да има по-нататъшни разговори", сподели той.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2023 г. 23% от анкетираните мениджъри на австрийски компании (спрямо 19% за 2022 г.) отчитат подобрение, а 46% не виждат промяна. Значително по-нисък процент от тях посочват влошаване – 31% спрямо 45% през 2022 г. По отношение на очакванията за бизнес средата през 2024 г. се наблюдава по-изразен оптимизъм, като 19% предвиждат подобрение (при 12% миналата година), а 37% – влошаване (с 10 процентни пункта по-малко от предишното проучване). В същото време 43% не очакват съществени промени през годината.

При оценката на обществено-политическата рамка и институционална среда в България представителите на австрийските компании оценяват положително системата за мита и данъци у нас (81%), качеството на местните доставчици (66%), навременното плащане (62%) и разходите за труд (58%). В същото време съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика (71%). Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите.

Купфер коментира навлизането на изкуствен интелект в австрийските компании:

"За първа година в настоящата анкета зададохме такъв въпрос и само малко анкетирани, бих казал 35-40% казват, че ще се увеличи приложението и използването на изкуствения интелект. Интересното в този въпрос е респондентите, които не са отговорили. Една четвърт от анкетираните не са дали отговор. Според мен това може да означава, че има потенциал за подобрение."

Той отбеляза, че реално няма ограничения за използването на изкуствен интелект от компаниите, но това следва да се прави стъпка по стъпка. Според австрийските дружества недостигът на квалифицирана работна ръка е проблем, който е много вероятно да се реши чрез използването на изкуствен интелект.


"Като пазар България винаги ще представлява интерес за австрийските дружества, защото това е Европейският съюз и е част от големия европейски вътрешен пазар. Това е най-силният икономически пазар в света и виждаме също, че нараства покупателната способност в страната. Има силно търсене на качество, което разбира се е свързано и с по-висока цена, но българските дружества са готови да платят за това", посочи Купфер.

Според думите му България би могла да стане по-привлекателна за чуждестранните компании, когато бъдат преодолени слабостите, които той споменава. Дружествата имат нужда от бързи решения, както и от законодателна предвидимост.

"Тази година отново сме се насочили към машиностроене, металургия, обработка и добив на метали. Интересно е, че другата седмица в Австрия ще има голяма българска делегация, като темата ще е "микроелектроника". Ще посетим производители на чипове в Австрия", заяви Купфер.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07