Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геймингът като траектория на развитие

7
Александра Илиева и Мартин Кадинов от екипа на #гг
Снимка: радио София

Радио София не еднократни ви е представяло благотворителното движение #гудгейм. В миналото предаване ни гостува Мартин Кадинов, с когото свързваме не само този маратон. Тогава стана дума и за партньорството с Тук-Там и неслучайно започваме предаването с основателя ѝ Христо Бояджиев - до голяма степен на него и екипа му ще се падне отговорната задача да разпределят фонда, който ще събира даренията от тазгодишните усилия на екипа на #гг. Събитието е тук, в Twitch канала на #гудгейм.

"Ние сме тук от 16 години като мрежа за успех на младите. Геймингът е траектория на развитие. Разбирам защо се подценява. Фондът ни за стипендии "Иди учи и се върни" го имаме от 9 години, вече сме инвестирали по 1 млн. От последната година мислим повече за креативните индустрии. Имаме 53 стипендианти, 40 вече са се върнали в България. 

С времето установихме критериите при селекцията, вкарваме външно жури, трудно може да ни заблудят. Вярваме в изграждането на общности от хора. Целта е април да почне процесът на кандидатстване. Бумът в АйТи бранша предстои и в креативните индустрии. Бъдещето е дигитално."

В продължение представяме “GenZ rEvolution” - изследване за гласа на младежите от поколение Z (16-24 години) – интервю с Андрей Илиев, един от създателите на Лидер Академия:

"Със сигурност е най-голямото изследване, събрахме 1240 души. То продължава и ще се радваме на обратна връзка. Говорим с грубите резултати, тепърва ще вадим пикантерии. Можем да видим разлика в отношението по полове. Да правим разлика в трите кариерни етапа, 16-20, 20-24 и 25-29. Всички останали сме 29+. Имаме забавяне от 1-2 години в поколенченските разделения тук, в Европа. В България е важно какво се е случило в живота на децата в периода 2004-2013. Коренно различен е начинът на комуникация.

Има поколенчески различия при мотивациите в пазара на труда. Двете страни там трябва да се чуят и да се разбират по-добре. Те виждат едно и също нещо от различни гледни точки. По-лесно ще е да се разберат. Засега работодателите избягват да наемат от поколението Z, действат консервативно, всичко е въпрос на разбиране, на комуникация.

Големите страни задават тона, но има и локален елемент. Тук той е свързан с глобализацията, която усетихме след влизането ни в ЕС. Истината е, че да можеш да оцениш нашето трябва да познаваш външното. Суровите резултати показват, че за това поколение автономността е по-важна, да могат да работят откъдето искат. Националното им самоопределяне е по-различно, то е глобално, не национално. Естествено е да мислиш за нещо с по-голям смисъл. 

Само след 4 години цялата дефиниция за младежи (16-29), изцяло ще е поколение Z. Стремим се резултатите да ги вкараме в бизнес-доклад с прозрения. Да кажем: "това са техните търсения, мотивации, нагласи". Да дадем 100 стипендии и да възкресим истински смислените стажове в България. Важно е младият човек да даде от времето си преди да почне да получава пари. 60% от участниците в изследването искат възможност да правят нещо, в което са добри, а не просто пари. Номер 1 е да работят по смислени проекти - да си добър в това и да има кауза. Не е нужно да е обърнато към глада в Африка.

87% биха опитали предприемачество. Всеки може да бъде предприемач. Може да си на свободна практика или да работиш в компания с организационна култура, която ти го позволява. Себепознанието помага в лидерството - работим младите да се познават по-добре, за да разберат какъв тип лидери са. 

На 13 април провеждаме конференцията “GenZ rEvolution”, ще поканим 100-те "изгряващи звезди", ще им издадем кариерни профили, в следващата година ще им го надграждаме и ще ги познаваме по-добре. При тестовете проблемите са, че са прогноза и че се оценяваш сам себе си в ситуации, които не си преживял. Не е задължително свързано с годините. Каквото и да се случи след края на стажа, и двете страни ще са щастливи."

В последния час питаме можеш ли да създадеш игра за 48 часа? HardcoreGameJam 2024голямото предизвикателство за създателите на игри, се завръща в София – интервю с един от организаторите, д-р Ангел Марчев:

"От десетилетие това ми е като Нова година. Има 600 локации по цял свят, правят се няколко хиляди игри и съм горд, че сме част. Темата всеки път е оригинална. Да направиш една игра изпипана е по-различен жанр. Тук се правят демо - нищо излишно, което не е веднага необходимо. Правиш работеща игра и после допълваш. Тук бързо трябва да се мине фазата на гейм-дизайн. На български става дума за гейм-проектант, архитект. Той измисля игровите механики, историите, обвивката. Той обмисля баланса на играта. Хем предизвикателна, хем да не е нито лесна, нито трудна. След това се включват девелопърите и художниците, също ако е нужно и аудио-артистите. Девелопърите работят до последно. 

Темата тази година е "Make me laugh" - от една страна е универсална, но това е по-трудно, да кажеш на някого "смей се!" и той да се смее. Търсиш твоя трактовка, каламбур. Темата е отворена - кой както я разбира. Няма общ подход. Притеснява ме да няма много клоуни - опитните джамъри ще гледат да ги избегнат. Поне половината от дошлите идват за пръв път, всички си отидоха с усмивка - така да се каже, изпълниха темата. 

Партньори ни осигуриха фино настроен ИИ-гейм дизайнер. Той не те заменя, само помага. Тези, които искат да изиграят игрите, които се правят - имаме отворени врати в зала 200 на Стопанския факултет на СУ на Цариградско шосе след 13 ч.. Иначе всички игри се качват на сайта на Глобал гейм джам, вече има разумна търсачка за игри, могат да се намират и по локации. Там има десетки хиляди.

Започнах да работя на компютър на 3 и половина години, на 6 написах първата си програма. Но за всяко нещо си има доза. По мое време се комбинираха се компютърни игри с физически.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диабетът - тихият убиец

Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания у нас, а и по света. В повечето случаи започва безсимптомно, а много от хората, страдащи от заболяванията разбират за болестта си едва когато са нанесени необратими поражения на сърцето, бъбреците, очите или периферната нервна система. Здравословното хранене, движението и редовните..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Мая Райкова - продуцент поп и джаз музика в БНР

Как БНР партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители?

Мая Райкова е продуцент на поп и джаз музика в Българското национално радио. В предаването "Радиокафе“ тя разказа как радиото партнира на джаз фестивала в Банско и подкрепя младите изпълнители. "Българското национално радио притежава най-богатият документален архив от такива събития. Почти от създаването на Банско джаз фестивал, нямаме..

публикувано на 07.08.24 в 14:55

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48