Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов в колата на Радио София

Предвижда се грандиозен ремонт на бул. "Джеймс Баучер"

Снимка: Радио София

Този вторник в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми в район „Лозенец“. В колата на Радио София, заедно с водещия Константин Лавсов, се качи кметът Константин Павлов.

Район „Лозенец“ е с население колкото един средно голям град, но няма децентрализиран бюджет. Това е проблем, който според кмета Константин Павлов трябва да бъде решен в най-скоро време. Голяма част от процедурите, които трябва да бъдат задвижени отнемат няколко месеца, докато се изпращат преписки към Столичната община и се чакат отговори. Това съгласуване би могло да бъде премахнато, а на гражданите да бъде спестено чакането за бъдещите проекти. Дори и премахване на опасно дърво отнема поне месец в чакане на разрешение от Столичната община, каза Константин Павлов.

По думите му, „Лозенец“ е един от районите, в който се задълбочава проблемът с недостига на места в детските градини. Строи се разширение на 193 детска градина „Славейче“. Сградата има нужда от сериозно обновяване, обясни кметът.

„Ще построим нов физкултурен салон, ще добавим три групи“, добави той.

По думите му, 21 СУ „Христо Ботев“ също има нужда от сериозни инвестиции.

„Ние имаме планове за двора му и за физкултурния салон. Разбира се, трябва да се ремонтира и самото училище. Оградата е от времето, когато аз бях първи клас“, уточни Константин Павлов.

Според него, друг от големите проблеми, който трябва да бъде решен в района е ремонта на бул. „Джеймс Баучер“. Изминати са доста от стъпките в посока проектиране на бъдещото обновяване на булеварда. Идеята е той да бъде с много зеленина. Ремонтът на „Джеймс Баучер“ ще е грандиозен и ще отнеме повече от година, каза кметът район „Лозенец“.

„Беше започнато проектиране, доколкото разбирам то е в много напреднала фаза, то се извършва на централно ниво, в Столичната община. След като завърши проектирането се издава разрешение за строеж и единствено парите са въпросът, който остава. Проектът се подготвя, така че да не стане магистрала този булевард, а да бъде зелен“, обясни Павлов.

Заради лошото състояние на пътната настилка по булеварда, голяма част от жителите на район „Лозенец“ избират да ползват вътрешно кварталните улици, което от своя страна води до натоварването им и до рискове за пешеходното движение в квартала.

По отношение на кв. „Витоша“, Константин Павлов обясни, че най-важното там е така наречения Църковен имот. На това място трябва да бъде изградено голямо училище и детска градина за много деца. Това ще е едно от първите големи общински училища, което ще бъде построено след 1990 година. Проектът ще е мащабен и ще изисква подкрепа не само от Столичната община, но и на правителството, каза кметът на район „Лозенец“.

Подробности можете да видите и чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06