Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт ще представи творчеството на Дворжак

Снимка: Нов симфоничен оркестър

На 26-ти февруари 2024 година в Зала "България" ще се състои концертът на Нов симфоничен оркестър под диригентството на Петко Димитров, където ще бъде представено творчеството на Антонин Дворжак. Солист ще бъде българският виолончелист Лъчезар Костов. Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред най-добрите инструментални концерти на музикалния романтизъм. Не случайно Брамс, запознавайки се с тази музика, възкликва: "Защо ли не знаех, че е възможно по такъв начин да се напише виолончелов концерт! Отдавна бих го написал!".

…Имало едно време един граф, който живеел сам със слугите си в древен замък във високите планини на Швейцария. Той се чувствал прокълнат заради ужасно деяние в миналото. Така започва историята на Манфред, героят на едноименната драма в стихове на Байрон (1816-17). Но 14 години по-късно, през 1882 г., руският диригент, пианист и композитор Балакирев си припомня темата за "Манфред" при кореспонденция с друг, по-млад колега, също достоен да бъде включен в "Могъщата Петорка", ако случайността не го бе запратила да живее в Москва, вместо в Санкт Петербург - Чайковски. Предмет на кореспонденция между двамата е едно по-ранно програмно произведение на Чайковски по сюжет, заимстван от английската литература - "Ромео и Жулиета", което той пише по идея на Балакирев. Сега Балакирев решава да помогне по същия начин. Манфред, пише той, "не пасва на неговите собствени представи и разбирания, но за сметка на това приляга на Чайковски като ръкавица."

Подробности по темата разказа Лъчезар Костов. Той отбеляза, че за много от американските музиканти произведенията на Дворжак са американска музика, въпреки, че той е чешки композитор.

"Като цяло това е една мащабна творба за виолончело и оркестър, която се нарича концерт, но също е един вид симфонична поема. Тя е една от последните творби на Дворжак и я считам един вид като визитна картичка на това, какво един централноевропеец може да направи от музикална гледна точка, като едновременно с това има влияние от американската култура. От геополитическа гледна точка Бохемия тогава е била част от Австро-Унгарската империя и наистина има славянско начало, но си има и един специфичен отенък, при чехите, унгарците, словаците.", сподели Костов.

По думите му симфонията "Манфред" е рядко изпълнявана творба. Това е най-дългата симфония на Дворжак, която е в рядка тоналност.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42