Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция по повод 100 години от атентата в църквата "Света Неделя"

Снимка: Софийски университет

През 2025 година се навършват 100 години от атентата в църквата "Света Неделя". По покана на Студентско сдружение "Полити" и Студентския дипломатически клуб при Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 28 февруари 2024 г. (сряда) от 18:30 ч. в Огледалната зала на Ректората на СУ проф. Вили Лилков ще изнесе лекция за атентата в храм "Св. Неделя" и пътят, който изминава БКП от 1919 г. от времето, когато става секция на Коминтерна, до "кървавия Великден" през 1925 г., в който загиват над 150 души. Събитието е публично и всеки, който се интересува от тази тема може да присъства. Проф. Вили Лилков разказа подробности за предстоящото събитие.

"Това е по-скоро разказ, който ще премине в дискусия, тъй като ще разкажа за това, които се е случило преди 100 години. Догодина се навършват 100 години от най-кървавия атентат в историята на ХХ век в света. Атентатът в Св. Неделя, който организира БКП навлиза в историята на целия ХХ век. След това по мащабите си той беше надминат от това, което се случи в Ню Йорк в началото на 21-то столетие", сподели той.

По думите му заедно с организаторите са избрали темата, тъй като тя е непозната за по-младото поколение, а от друга страна дори да се знае нещо за този атентат, много от фактите за него са или неизвестни, или потулени. В годините след ВСВ с болшевизирането на БКП и превръщането й в секция на Коминтерна рязко се променят отношенията в българския политически живот.

"Това разделение, което се постига в тези години със Септемврийския метеж и след това атентата в Св. Неделя много трайно разделя българското общество и то за столетие напред. И до ден днешен раните от това злодеяние се помнят и това е разделило много фамилии, много общности в България и все още това не е преодоляно", отбеляза проф. Лилков.  


Той каза още, че в атентата загиват повече висши военни, отколкото България е дала през войните. Извършен е съзнателно в църквата "Св. Неделя" по две причини. Едната е, че там ще се съберат много хора за опелото на застреляния от комунистите ген. Константин Георгиев и другата е, че комунисти не са влизали в храмовете и, че техни хора е нямало да пострадат.

"Искам да обърна внимание на следното: трябва да се прави разлика между обикновените членове на БКП и тогава и в последствие, и т. нар. "платени революционери". Между тях е имало хора, които са били на заплата и то не малко. БКП е единствената партия в българската история между 1920 и 1944 година, която има платен партиен апарат", отбеляза проф. Лилков. Той посочи още, че в онези години БКП действа като клетка на световна терористична организация.

"Срещу тези пари, които пристигат от Москва, срещу оръжието, инструктурите, подготвените кадри застава българската полиция, застават достойни хора, които пазят българската държавност. Крайната цел на Москва не е насочена срещу България, а нейните усилия целят Западна Европа. България е първият етап на по-нататъшните действия на Москва. И жертвите, които България дава в името на световния мир са жертви, които Европа е трябвало да прецени", добави той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри, зависими от наркотиците

Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 години, зависими от наркотиците. На безплатна телефонна линия те могат да получат информация и насоки как да помогнат на децата си, експериментирали с различни опиати. Близките трябва да разберат, че опиатите са силно пристрастяващи и много опасни,..

публикувано на 03.07.24 в 14:55

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София". Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе . Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа , а автор и водещ ще бъде Катя Зографова . Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе..

публикувано на 03.07.24 в 10:18

Протест на фармацевти, в София за два часа спират работа по-малките обекти

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 09:05