Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последното денонощие близо 200 души са били убити в ивицата Газа

Ще доведе ли трагедията до промяна на тона на Вашингтон спрямо Тел Авив?

Снимка: БТА

Съединените Щати описват като "трагична и алармираща" смъртта на над 100 палестинци при доставяне на помощ. Байдън смята, че ситуацията ще усложни преговорите за освобождаване на заложници.

Най-малко 112 палестинци се смятат за загинали, стотици други за ранени в момент при раздаване на хуманитарна помощ в Газа. Палестинските власти обвиняват за случилото се Израел. От своя страната Израел посочва, че техни танкове са стреляли като предупреждение без да са се целили по хуманитарния конвой. За Израел загиналите са в резултат на настъпилата суматоха от предупредителните изстрели. Във вторник американският президент Джо Байдън изрази надежда, че до спиране на огъня във войната на Израел срещу Хамас може да се стигне в началото на следващата седмица, но след случилото се около хуманитарния конвой настроенията се промениха. Ще доведе ли трагедията до промяна на тона на Вашингтон спрямо Израел?

Официалната американска позиция е, че се изчаква да се установи какво точно се е случило, заради противоречивите версии. Но в същото време администрацията на Байдън при комуникацията си с Израел изтъква нуждата от работещи планове за запазване на живота на цивилни. Въпреки това подобни планове не се виждат. Това, което се вижда са прекалено много цивилни жертви. По данни на властите в Газа става дума за над 30 хиляди жертви. Байдън вече публично предупреди, че Израел рискува да загуби международна подкрепа за войната. На това израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори с цитиране на допитване на Харвард-Харис, според което "82 процента от американската общественост подкрепят Израел."

Но има и една част, която иска да види от Байдън по-голямо застъпване за палестинците. И това се видя на първичните президентски избори в щата Мичигън, където 13 процента от демократите посочиха, че не се ангажират с подкрепа за някой конкретен кандидат. Проблем ли е това за шансовете за преизбиране на Байдън през ноември?

С тези 13 процента бе изпратено ясно послание към Байдън. Преди изборите групата Listen Michigan насърчи избирателите да гласуват именно по този начин, заради отказа на Байдън да поиска перманентно спиране на огъня в Газа. Това насърчаване проработи. 13 процента не води до сеизмични вълни в лагера на президента, но пък е причина за замисляне. Определено обаче резултатът показва различния в демократическата партия по тази конкретна тема. Дали това може да попречи на националните избори? Мичигън определено е важен за спечелване щат с очаквания за битка за всеки един глас, така че 13 процента могат да се окажат ключови. Обаче не се знае колко ще са предпочелите да не гласуват за Байдън на един вот, в който алтернативата е Доналд Тръмп да стане отново президент. Не се знае и какво ще е положението в Газа през ноември и дали до тогава Байдън няма да е започнал да говори за спиране на огъня.

Тръмп продължава да печели първични избори и все по-ясно се очертава като кандидатът на републиканците за Белия Дом. Toй също е обект на криминални дела. Върховният съд на Съединените Щати е приел да разгледа три случая по един или друг начин свързани с него.

Върховният съд в момента разглежда първо дали щати могат да не допускат Тръмп до участие в бюлетината с мотив - ролята му в нападението на Капитолия от 6-ти януари 2021-ва. На второ място в сряда бе допуснато за разглеждане и твърдение на Тръмп, че действията му докато е бил президент не могат да подлежат на преследване. В съда е и дело за присъди срещу участвалите в нападението на Капитолия, с което се иска присъдите за обструкция на изборен процес да отпаднат. Припомням, че нападението на американския конгрес стана в момент, в който се сертифицираха резултатите от президентския вот, спечелен от Байдън.

Какво означава това за положението на Тръмп. Към момента ситуацията се развива в негова полза. Конкретно разглеждането на въпроса дали действията на президент могат да бъдат подсъдими след като той слезе от поста започва на 22-ри април. Това поставя пауза на дело тук във Вашингтон по обвинения, че Тръмп се е опитвал да преобърне резултатите от вота през 2020-та. Имаше дата за това дело на 4-ти март, но след като твърдението на Тръмп, че не може да бъде съден в този случай влезе във Върховния съд това дело тук няма как да продължи преди да има решение от най-висшата съдебна инстанция. Такова решение може да се забави до лятото.

Това означава, че делото срещу Тръмп във Вашингтон би могло да навлезе в най-горещите месеци на предизборната кампания. То може да се проточи и ако Тръмп бъде преизбран за президент той би могъл да се опита да направи така, че федералните случаи срещу него да отпаднат.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51