Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Веселин Тодоров: Необходими са програми за финансиране на желаещите да преминат към зелена енергия

Снимка: БГНЕС

За несигурност и липса на дългосрочни перспективи за либерализация на пазара на ток алармират от сдружение „Соларна Академия България“. Според тях това се отнася както за потребителите, така и за дружествата.

От сдружението призовават за по-мащабни мерки преди битовите потребители, за да могат да излязат на свободния пазар на електроенергия.

Една от основните теми в енергетиката през последните дни е опасението от потенциално рязко увеличение на цените на електроенергията за битови потребители. Цената на електроенергията за домакинствата след 1 юли 2024 година ще се базира на основна цена.

На преден план трябва да се постави необходимостта от интегриран подход към преодоляването на предизвикателствата, които ни очакват, а „Фонд „Сигурност на електроенергийната система" е краткосрочно решение, според експертите от сдружението.

Пред Радио София председателят и основател на сдружение „Соларна Академия България“ д-р инж. Веселин Тодоров припомни, че в момента в страната има два типа пазар - регулирани от държавата цени на електроенергията и свободен пазар, в лицето на електроенергийната борса, която може да променя своите часови ставки на базата на потреблението, което има в държавата и на базата на предлагането, което има като електроенергия.

„Преминаването на битовите потребители на свободен пазар неминуемо ще окаже покачване на техните сметки за електроенергия…Отпадането на нощната тарифа ще окаже не по-малко влияние по отношение на потребителите, които имат електромобили. Мярката с подкрепа от „Фонд „Сигурност на електроенергийната система", според нас е временна мярка, която поглеждайки назад във времето и компенсациите, които се правиха през последната година и половина-две на стопанския пазар, по отношение на скъпата цена за електроенергия, ние мислим, че е много по-добре тази мярка да мине в подкрепа за изграждане на възобновяеми източници на домовете на хората като еднократна помощ, отколкото да дотираме една цена за електроенергия, която така или иначе ние не можем да дотираме вечно“, каза д-р инж. Веселин Тодоров.

От сдружението смятат, че „за успешната трансформация към устойчива енергийна система е критично важно битовите потребители не само да осъзнаят необходимостта от инвестиции във възобновяеми енергийни източници, но и да имат реалната възможност за това“. Те призовават за разработването и прилагането на целенасочени програми, които да осигурят достъп до финансиране, мотивация и подкрепа за домакинствата, желаещи да преминат към зелена енергия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - “Любов и орис”

“Любов и орис” от Ася Сократова, докторант по съвременна история: "Аз съм нещотърсач, някой път намирам нещо, което не съм търсила. Обичам да съчетавам историята с литературата. Omnia meа mеcum porta. Това доста добре ме описва като бродещ лист по света. 1200 думи са достатъчни хората да бъдат привлечени. Дисертацията ми е за историите между двете..

публикувано на 13.04.24 в 15:00
Катя Георгиева и Димитър Узунов като Дездемона и Отело

Адресите на любовта - Катя Георгиева и Димитър Узунов

Тенорът Димитър Узунов и сопраното Катя Георгиева -  любов и след развода Позабравените оперни певци със световна слава Катя Георгиева и Димитър Узунов се залюбват, когато са на специализация в Москва. Двамата влюбени играят Дездемона и Отело на сцената на Софийската опера и публиката ги обожава, но завистниците не престават да пишат доноси..

публикувано на 13.04.24 в 14:00
Даяна Джамбова

Ако хората си запълнят редовете, те ще имат своята книга

Книгата "Да се счупиш на парчета, за да се (пре)създадеш отново", представена от автора ѝ Даяна Джамбова : "Счупих се преди да почна да я пиша. Нямах идея в началото, че ще бъде книга. Много от редовете са на 5-6-7 години. Бях се сринала до основи, беше ми безлично като период. Живеех в Канада и се чувствах сама. Белите листи ми помогнаха. По-късно..

публикувано на 13.04.24 в 11:48
Награждаването на Гергана Иванова

Софийските измерения на Новия европейски Баухаус

Двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Илиана Иванова - присъстваха и раздаваха наградите на церемонията за намеси в градската среда, които са свързани с устойчивостта, включването и красотата, Нов европейски Баухаус. Двама еврокомисари, защото НЕБ е интердисциплинарна инициатива, която свързва Зелената сделка с истинския живот и променя (чрез..

публикувано на 13.04.24 в 10:59
Даниел Петров и Адриана Браничева

Да съберем сили и да подкрепим слънчевите деца

UNIRUN  се завръща за втора поредна година с още по-голям мащаб и нова кауза. Събитието се организира от студентската организация "Бизнес клуб" към Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Даниел Петров,  председател на студентската организация "Бизнес клуб" и  Адриана Браничева  -  заместник-председател: "Идеята..

публикувано на 13.04.24 в 10:40

Зелените площи на Лозенец

Свободен достъп на граждани до парка на резиденция "Лозенец" в столицата предлагат общински съветници. На последното заседание на СОС се прие доклад, инициаран от общинските съветници от Синя София, кметът Васил Терзиев да старира преговори с ръководството на Народното събрание и Министерството на отбраната, за да се уточни дали има как..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54