Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновиха ремонта пред хотел "Рила". Май му се вижда краят

Снимка: БГНЕС

Вижда се началото на края на ремонта на емблематичната градинка пред хотел "Рила" в столичния район "Средец".

Пространството беше занемарено от много години и отблъскваше случайните минувачи, а останалите нарочно избягваха минаването оттам.

До момента е подменена алейната мрежа и са ремонтирани тротоарите около градинката.

Тези от подменените плочки, които са в добро състояние, се извозват към общинското депо, за да се използват при нужда. Гранитните бордюри не се премахват или подменят, а само се изправят и подравняват.

От районната администрация уточняват, че ремонтът на знаковата градинка се извършва по икономичен проект, при който не се слиза на дълбочина под 30 см и няма да бъде засегнат археологическия слой.

Жителите на района се надяват ремонтът да е успешен, защото градинката отдавна не е била пригодна за разходки или за игра на децата.

Преди началото на дейностите (ноември 2022 г.) от районната администрация на "Средец" три поредни години искаха реконструкция, но тя все не влизаше в инвестиционните планове на Столичната община.

Според местните жители качеството на ремонтните работи е незадоволително.

Пълната реконструкция и възстановяването на съоръжението са съгласувани и с Министерството на културата.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13

"Синдео" стартира цялостна програма за нови учители

Текущо във формалната образователна система в България има близо 56 000 учители, директори и заместник-директори с преподавателска заетост. От тях 65% са над 45-годишна възраст и 15% са над 60-годишна възраст. Приложна академия за образование "Синдео" стартира цялостна програма за нови учители, която има за цел да даде необходимите практически..

публикувано на 09.09.24 в 16:03
Надежда Бачева

Всеки столичен район ще разпредели 200 000 за граждански проекти. Давайте идеи!

До края на септември (внимание: до 00:00 ч. на 30.09.2024 г.) в Столичната община се приемат идеи, облечени в проекти за финансиране, които могат да подобрят живота в съответния квартал, район или в големия град. Предложенията могат да се правят от граждани, навършили 16 г. с настоящ адрес на територията на Столичната община,..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Общински съветници изслушват граждани за разширението на "Опълченска"

Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика съм Столичния общински съвет съвместно с Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори и Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране днес предиобяд ще изслушат граждани на район „Възраждане“ по искане за преразглеждане и обсъждане на..

публикувано на 09.09.24 в 10:10

Морето от книги дойде пред НДК и по бул. „Витоша“

След Пловдив, Ботевград, Габрово и Варна, от 9 до 15 септември София отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение на открито, което тази година събира над 140 издателства от цяла България, предлагащи своите най-нови, интересни и търсени заглавия. 59-те бели шатри на 12-ата Алея на книгата са разположени на пешеходния..

публикувано на 09.09.24 в 07:57