Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детето показва своите емоции още в утробата на майката

"Разговор с психолог. Разбиране и преработка на детските емоции" - е акцентът на организираната тематична среща от Фондация "За нашите деца", която ще се проведе на 22 ноември с родители на деца от 0 до 7 години. Детето показва своите емоции още в утробата на майката, без да има представа и да осъзнава какви са те, това разказа в..

публикувано на 21.11.24 в 17:02

Можем ли да променим механизмите на остаряването и да го забавим?

Макар днес да живеем значително по-дълго от нашите предци, основните причини за смъртност остават все същите социално-значими заболявания - сърдечно-съдови, невродегенеративни и метаболитни нарушения. “Когато говорим за анализ на един сложен процес, какъвто е биологичното остаряване, на клетките, тъканите, органите на човешкото тяло и на всички..

публикувано на 21.11.24 в 16:55
Доц. д.р Росица Вачева говори за опасността от прекомерната употреба на антибиотици

В България се извършва непрекъснат надзор на антибиотичната резистентност

Отбелязваме Световната седмица за повишаване осведомеността за правилната употреба на антибиотици. През тази година темата е: “Антимикробната резистентност е невидима, аз не съм“ и има за цел да повиши осведомеността за въздействието на антимикробната резистентност върху живота на хората, като поставя пациентите в центъра на дискусията. Прекомерната и..

публикувано на 21.11.24 в 16:40

Международна конференция отбеляза 20 години БФЖ и отчете постигнатите резултати

Българският фонд за жените отбелазва своите 20 години, 20 години подкрепа за правата на жените в България. Фондът е основан през 2004година от Станимира Хаджичитова и нейни съмишленички. Международната конференция  “Феминизмът е за всички“ събра на 14 ноември представители на организации, подкрепени от Българския фонд за жените (БФЖ),..

публикувано на 21.11.24 в 15:30

Пактът на ЕС за миграцията рискува да не успее да защити непридружените деца

Фондация за достъп до права (FAR) се присъедини към 29 организации, за да предупреди, че Пактът на ЕС за миграцията и убежището рискува да не успее да защити непридружените деца на границите на Европа. Въпреки че Пактът на ЕС включва редица гаранции за защита на непридружените деца, на практика той вероятно ще изложи децата на още по-големи рискове...

публикувано на 21.11.24 в 15:15

Най-добрият роман на Карлос Мола излиза на българския книжен пазар

"Мълчанието на майките" е дългоочакваното продължение на криминалната поредица за инспектор Елена Бланко, от испанската литературна сензация Кармен Мола. Също както в предишните три книги – „Кървавата годеница“, "Пурпурната мрежа“ и "Годината на свинята“, историята е едновременно ужасяваща и съкрушаваща. Преводът и този път е на Анелия..

публикувано на 21.11.24 в 14:17

Джаз със стил - Даниела Белчева квартет в Париж на фестивала Jazzy Colors

Даниела Белчева е от Варна, живяла е и е работила в Скандинавските страни и откакто си е в България създава фина, елегантна и стилна музика, най-вече на територията на джаза, но не само. За нея 2024 година преминава под знака на третия й албум “Naïve”. Той беше представен в съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“,..

публикувано на 21.11.24 в 14:17