Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 5 до 7 април

НБУ отново ще бъде домакин на БГ Плейбек фестивал

Актрисите Цвета Балийска и Антоанета Петрова разказаха

Мащабен Плейбек-театър фестивал се открива на 5 април 2024 г. За него разказаха две прекрасни слънчеви дами, актрисите Антоанета Петрова и Цвета Балийска, които гостуваха в "Добър вечер, София. С тях разговаряхме за БГ Плейбек фестивал и неговото 10-то юбилейно издание, което се открива за трета година в Нов български университет, в Унитеврситетския театър, с представление на младежката секция към Драмеди театър с ръководител Цвета Балийска. На втория ден от фестивала ще има уъркшопи с интересен гост от Израел, представления ще има всяка вечер в Университетския театър, безплатни за публика и за самите студенти, които искат да се запознаят отблизо с плейбек театъра.

Може да се каже, че напоследък има доста успех в разпространението на плейбек театъра у нас, характерно е обединението на трупите не само за София, но и в цялата страна. Плейбек-театъра представя историите на публиката, като наименованието му идва от английския израз "to playback" – да изиграя обратно, да върна обратно, няма нищо общо с плейбек буфо синхронада, разкриха двете дами.

"Изиграваме истории, изсвирваме ги, защото музиката е на живо, а понякога и изтанцуваме историята на разказвача. Методите, които използваме са много различни, разнообразни и все повече се обогатяват", поясниха те.

Плейбек-театърът се практикува както от професионалисти-актьори, така и от граждани-актьори и той съществува в над 70 страни, уточни Цвета Балийска.

Антоанета Петрова отбеляза, че той "заразява" все повече хора не само в  в Университетския театър в НБУ, но и извън него.

Те разказаха и за специалния гост на БГ Плейбек фестивала, Авива Розентал, която всъщност посещава страната ни за втори път. За срещите с нея ще чуете в разговора.

Тя основава най-успешните плейбек компании в Израел, след като самата тя започва да преподава и в момента в Израел съществува едно от най-големите общества, от което произлиза плейбек театърът, разказват актрисите.

Те разкриха, че плейбек-театърът няма възраст, актьорите не остаряват.

"Те са винаги свежи, готови за игра и аз мисля, че една от причините, поради която хората остаряват е това, че спират да са любопитни, спират да искат да се развиват", сподели Цвета Балийска.

БГ Плейбек фестивалът ще се състои в три последователни дни – 5, 6, 7 април в Нов български университет, който е домакин за трети път, втора поредна година. Подготвили са много изненади за участници и посетители.

Какво точно представляват трите фестивални дни, как е структурирана фестивалната програма, чуйте в разговора на Крис Илиев в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06