Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС въведоха нови правила за политическата реклама

Снимка: Георги Нейков

Предстоят избори 2 в 1 - как ще протече предизборната кампания и какъв образ създават медиите на политическата обстановка - послания и т. н. В Европейския съюз са в сила новите правила за политическата реклама, които ще се прилагат и на предстоящите избори за Европейски парламент през юни. Това съобщиха от Европейската комисия. Въвеждат се общи изисквания за прозрачността на тези реклами и се очаква гражданите да получат възможност да разпознават съобщения, които целят да повлияят на техните политически мнения и решения. Политическите реклами трябва да бъдат ясно отбелязани, предвиждат новите правила. Предстои да се въведе и механизъм за съобщаване на проблемни реклами. Подробности разказа медийният експерт и културолог доц. Георги Лозанов, преподавател във ФЖМК и бивш председател на СЕМ.

"Това е хубаво, че най-после се случва. Аз много отдавна съм настоявал за това, даже на собствен ход тук в България да го въведем. В крайна сметка рекламата и общотърговското слово върши това - убеждава те да си купиш някаква стока, да ползваш някаква услуга, да подкрепиш някаква кауза или идея, каквото се получава в предизборна кампания", отбеляза той.

Освен това добави, че е добре посланията да бъдат обозначени като реклама, както и да е ясно какви са техните финансовите източници, като по този начин мярката ще раздели политическата реклама от политическата журналистика.

"Нейна функция е, следвайки професионалните похвати на журналистиката, журналистите да търсят политиците, за да водят разговори с тях, да създават дебати вече с друга цел - не за да обслужват желанието на политиците аудиторията да ги подкрепи, а за да обслужват правото на информация на аудиторията така, че тя да прави собствен информиран избор", допълни той.

Доц. Лозанов посочи, че когато политиците започнат да плащат на журналистите, те унищожават качеството на журналистиката и я превръщат в нещо като реклама. Как интернет и социалните медии променят политическата комуникация? По думите му промените са сериозни и то не винаги в интерес на гражданите.

"Какво става, когато един политик общува през социалните мрежи? Просто изключва журналиста като посредник в комуникацията. Това е изключително съществено, защото работата на журналиста е да пази интересите на аудиторията и да не я превръща в лесна плячка на послания, които стигат до нея и които целят повече или по-малко да постигнат целите на този, от който тръгват те, а не да пазят нейното право на информиран избор и да дават възможност избирателят да създаде своя представа и да вземе своето решение", каза доц. Лозанов.

Той отбеляза, че интернет носи много вреди, като една от тях е самоинформирането, а то е същото като самолечението. Освен това сподели, че изказът на политиците много зависи от тяхното възпитание и често пъти политиците съобщават очевидни неща по такъв начин, че да изглеждат уязвяващи за опонента. По думите му политиците трябва да бъдат санкционирани, когато правят уязвяващи изказвания и най-вече да се пазят от фрази, които подменят и фалшифицират политическия дебат.

Той посочи, че в момента се намираме в много тежка политическа ситуация, която е "криза на либералната демокрация". Към нея има много нападения от автократорски режими (Москва, Китай, Латинска Америка, Индия).

"Та даже и в границите на ЕС, което намират все повече подкрепа и все повече се мотивират в желанието си да пенсионират либералната демокрация и да подберат нейния модел. Те разчитат на Тръмп и според мен, ако той спечели изборите през есента, общият климат на евроатлантическия свят ще се промени много сериозно. Общият климат досега беше на толерантност, свобода и благоденствие и има голяма вероятност да загубим тези характеристики на живота си", подчерта доц. Лозанов.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35