Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районният кмет Петко Горанов:

"Студентски град" е наводнен с коли от страната, решението е зелена зона

Снимка: Район „Студентски“

Немалка част от работата по планираното обновяване на тротоарите в район "Студентски" е извършена. Резултатът може да се види по улиците „Стоян Киркович“, „Никола Габровски“, „Осми декември“ и други. Предстои възлагане на ремонт на други места. 

Определящото досега е било те да отвеждат до спирки на масовия градски транспорт. Поставят се нови плочи, снижени бордюри и тактилни плочи, обясни пред БНР-Радио София Петко Горанов - кмет на столичния район "Студентски".

Той припомни общоизвестния факт, че кв. "Студентски град" е новоднен с автомобили от страната. Често пъти собствениците ги оставят дълго без да ги преместват.

За неправилно паркираните районната община разчита на контрола от страна на ЦГМ и Пътна полиция.

Снимка: Район „Студентски“

"Проверки се правят всеки ден, налагат се актове, но ефектът е минимален – отбеляза Горанов. Според него срещу многото автомобили решението е въвеждане на зона за почасово платено паркиране (зелена зона). – Без да бягаме от нашата отговорност, ще напомня, че основния собственик на общежитията е Министерството на образованието и науката (МОН)."

Районният кмет допълни, че проблемът с осветлението около общежитията е от години. Т.нар. кампуси не се стопанисват от техния собственик. Има план от 2010 г. но не е приложен.

"МОН трябва да прави инвестиции не само в сградите, но и за околната територия. Отговорността се прехвърля върху местната власт, но нямаме бюджет за това. Засега такова разбирателство няма."

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20