Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

Снимка: greenpeace.org

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен, устойчив начин. През тези две години екипите са следели отблизо повишаващата се опасност от възникване на ядрен инцидент или радиоактивно замърсяване, в следствие на военната агресия. Подробности разказа Христо Панчев от "Грийнпийс" - България.

Той сподели, че се е завърнал от Украйна преди десетина дни и впечатленията му са, че животът се възражда, хората гледат да забравят лошото. По думите му след третия ден човек свиква на сирените и хората там вече са се научили да не ги чуват.

"Майките с количките продължават да си вървят, влюбените на пейките продължават да се радват един на друг, уличните музиканти продължават да свирят, като дори се опитват да надсвирват сирените. Това е, което мен ме изненада, защото отиваш с идеята да гледаш разрушения, но това, което ти се набива на очи всъщност е желанието за живот", отбеляза той.

"Ако дойдем на темата за зелено възстановяване, това е наистина въпрос на оцеляване. В Украйна стана ясно, че централизираните стари фосилни, или ядрени начини за производство на енергия просто в една такава ситуация не работят. Атомната централа в Запорожие е най-голямата в Европа и не произвежда ток от септември 2022 г. Окупирана е още през март същата година, а това беше основният източник", каза Панчев.

По думите му от "Грийнпийс" помагат на болници и училища да се възстановят по нов начин със соларни панели и термопомпи. Възстановена напълно е била и една болница, като от пример за разруха и безнадежност, сградата се е превърнала във вдъхновение, в символ на надежда и в зелен прототип за ползите от енергийната трансформация, който може да бъде прилаган не само в социалната инфраструктура на Украйна, но и в други държави, които изостават с прехода към климатична неутралност.


Панчев отбеляза, че промяната на климата от войната е много голяма тема и, че само за първата година от конфликта са били произведени емисии колкото Белгия. Много от индустриите са впрегнати да произвеждат технологии и оръжия, които се взривяват, вместо да бъдат впрегнати за развитието на човечеството.

"В момента Украйна би могла да бъде пример за нас, защото като скорост, с която се движи енергийната трансформация, ние в Източна Европа сме сходни. Но там се видя необходимостта от замяна на старите фосилни технологии и това вече е въпрос на енергийна независимост. У нас още се гордеем с ядрената енергетика и старата ядрена централа, като има желание да се строят нови блокове в Козлодуй. Същотото има в Украйна, но е факт, че това, което спасява всъщност са независимите децентрализирани източници. Най-горещата точка, най-опасното място на планетата в момента е Запорожката АЕЦ", каза той.  

Освен това отбеляза, че за да стане бедствие подобно на Фокушима са достатъчни само две неща - да спре токът за достатъчно дълго време, както и да спре достъпът до вода за охлаждане. Той посочи, че щом не съумяваме да се адаптираме към новите тенденции, това ни връща назад и мантрата "Енергиен център на Балканите" наистина ще остане в историята. Според думите му за да оцелеем през времето трябва да се запазим като общност:

"Как да запазим това нещо - да си повтаряме кое е най-важното. Не да се разпиляваме с "кансел култури" и някакви такива глупости, да се чудим кой е крив и кой не е достатъчно напредничав, а да се връщаме винаги към основното. И това е уважението. Уважението към тези около нас. Когато видиш боклук да се наведеш и да го вземеш, а не да си изхвърлиш кофата точно на същото място, защото и другите го правят. Боклукът е и в отношенията - как ще задминеш някой ако ти се налага да шофираш, как ще застанеш на ескалатора в метрото, или как ще направиш забележка на човека, който не е застанал правилно."

Панчев отбеляза, че ренесансът на едно общество е да върви към новите решения и България има достатъчен потенциал за това.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Слънчево, тук-там валежи, до 27° в София

Днес се очаква развитие та купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. В западните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с него ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават – максималните..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20