Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 14 до 18 май

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов от екипа на организаторите разказват

Ирина Стоянова и Андреа Драгов
Снимка: Радио София

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата.

"Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението. На фестивала ще има танцови пърформанси, визуални  прожекции, арт инсталация, концерти, както и други необичайни формати", разкри Ирина.

"Започнах от това да правя соло пърформанси, в последствие изработих огледална инсталация и всъщност централен обект на фестивала е огледалния купол, така наречената "стая на безкрайността", където правим танцовите пърформанси, които изглеждат като калейдоскоп, поради ефекта на огледалата", поясни тя. По думите й когато човек влезе в огледалната стая, той вижда себе си от всички страни и така изображението се мултиплицира. Огледалният купол е уникална арт инсталация, сферична огледална стая на безкрайността тип планетариум.

"Прилича на планетариум, на космически кораб и като цяло представлява метафора за вселената", разказва Стоянова.

 На 14 май, когато ще е откриването на Мулти арт фест Delta Dimensions са поканени различни артисти, които ще се представят на сцената на Огледалния купол. Фестивалът ще продължи цели 4 дни. Очаква ни богата съвкупност от зрелищни преживявания, песни и  танци.

Ето какво разказа и Андреа Драгов, ангажиран с танцовата част на инициативата:

"Ние с Ира изхождаме от много смесен бекграунд, както и с другото момче, което ще се качи с нас на сцената, Бояна Дживджанова."

Андрей Драгов е завършил "Унгарска филология", занимава се и със спортни танци – воугинг, салса и съвременен танц импровизация.

Всички са любопитни да узнаят какво представлява воугингът?

"Той възниква в средата на 20-и век в американския ъндърграунд, главно сред ЛГБТ хора, чернокожи и латино. Общо взето малцинства, които са потиснати от мейнстрийма и търсят някаква собствена форма на изява",подражава на известни модели, името му е взето от списание "Вог".

Космически концерт ще разтърси Огледалния купол, наречен Delta dreams, той ще бъде медитативен и ще пренесе публиката в свят на цветни сънища и космически пейзажи, галактики и звезди. Цялото преживяване не случайно ще се случва в Огледалния купол, защото той наподобява вселената визуално, обясни Ирина Стоянова.

Чуйте още за интересните идеи на екипа развили концепцията на Мулти арт фест Delta Dimensions, фестивалът, който обединява различните изкуства и посетете фестивалните дни, от 14 до 18 май, от 19 часа, в Национален студентски дом за да се насладите на много интересни, вълнуващи преживявания.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартина Табакова (пиано), Атанас Кръстев (виолончело) и Кремена Оксенкруг (цигулка)

Страстна и сърцата музика

Мартина Табакова (пиано), Кремена Оксенкруг (цигулка) и Атанас Кръстев (виолончело) за концерта си на Софийски музикални седмици с творби от Гийом Лекьо и Йозеф Йонген. За тазвечершния им концерт и най-близките им планове - в разговора в студиото: "Кремена ни даде идеята да изпълним първи тук Йонген. Живеем време, в което има всичко и е време да..

публикувано на 26.05.24 в 11:57

Да намерим някаква мекост в твърдостта, в която живеем

Росен Захариев - Роко за концертите си с Георги Корназов Free Wind квинтет и за своя проект "Геометрия на тишината": "Когато бях 6 месеца ученик в Бъркли, бидейки вътре в тенджерата, бе достатъчно, за да те изстреля нависоко. Институцията прави и пари, и музиканти, прави връзките между музикантите. Ясно ми е, че това училище е на ниво. След Бъркли и..

публикувано на 26.05.24 в 11:28

Необичайността ме привлича

23 истории в "Улица Рокфелер" - сборник разкази на Диана Игнатова. Тя дълги години работи в Националната библиотека, била е директор на Българския културен център в Париж: "Публикувах основно в пресата, в сайтове. Събирах тези истории и се задълбочавах в интересните детайли. Търсех връзките им с нашата култура. Когато настана пандемията, получих..

публикувано на 26.05.24 в 10:23

Живей с любов

София Симеонова за фотографската изложба на деца "Портрет на живота с любов" - 1 юни, в Клуба на фоторепортера, Ларгото: "Лагерът "Живей с любов" е в с.Смоличано, Кюстендилско. Там децата се учат да живеят в природата и как да творят. 47 кадъра са снимани от техни приятели пред места в Смоличано, които обичат. От години аз се уча от моите родители на..

публикувано на 26.05.24 в 10:05
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00