Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

Снимка: СГХГ Sofia City Art Gallery

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ) открива изложбата: "Дечко Узунов. Съзидания/125 години от рождението на художника", която ще се състои от 16 май до 8 септември 2024 г. Подробности разказа Аделина Филева, директор на СГХГ.

"Заедно с Художествената галерия - Казанлък, Софийска градска галерия и Държавна агенция "Архиви" подготвихме един голям проект, който започна през февруари от галерията в гр. Казанлък, защото той там е роден. Беше представена неговата юбилейна изложба от 1969 година, която изважда един любопитен проблем с неговото творчество и с живота му. Това е изложба, за която той в началото е много приветстван, след това излизат едни разгромяващи статии и това е и поводът да бъде освободен от поста председател на СБХ. Интересното е, че тази изложба е договорено да бъде в Москва и когато тя отива там, там пък е изключително хвалена, дори се откупуват работи за Музея "Пушкин". И тук притихват всички отрицателни сили, но самият творец е много огорчен от събитието", каза тя.

По думите й художникът е една много дипломатична фигура с фино отношение към колегите и подкрепа за по-младите. Неговите студенти са измежду нашите най-големи художници и всеки един от тях е със свой индивидуален почерк. Освен това той е правил както светски, така и църковни стенописи.


"Тук в СГХГ е третата част от нашето представяне и публиката ще се срещне с неговата живопис. Тя е наредена по хронология от най-ранни негови творби от 20-те години на 19 век, до неговия последен акварел през 1986 г. и могат да се усетят всички теми, проблеми, които го вълнуват. Отношението му към портрета е такова, че той става известен в началото като един блестящ портретист. Даже първата му награда е за портрета на Лилиев през 1924 година. Рисува много своите племенници и детският портрет на неговата племенница Елена се смята за един от шедьоврите в българското изкуство. Изобщо публиката може да види всички тези пластични промени и това, което той прави, темите, от които се вълнува, жанровете, които го привличат, а не само портрета. И голото тяло и натюрмортът, и пейзажите. Всъщност Дечко Узунов е наистина художник, той мисли образно, никога не спира да рисува", каза Филева.

Тя подчерта, че в Галерия "Дечко Узунов" има над 13 хиляди творби, от които почти 12 хиляди са акварели. В културните институти в Европа ще бъде представена още една негова изложба, като за 24 май тя ще бъде открита в Берлин и се казва "Дечко Узунов. Пътни бележки". Това са неговите рисунки от пътуванията му из България и по света. На изложбата в СГХГ публиката ще има възможност и да се срещне с различни текстове на различни специалисти, критици и художници, които са писали за него. Това е допълнено с филм за бележития художник и 7 интервюта от различни личности, които са били негови студенти и приятели.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.06.24: Полярни емоции след изборите. Какви са перспективите за ново правителство?

Коментатори във "Форум" във вторник бяха Емил Соколов - историк и политически анализатор, и адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: -   Ситуацията в страната след изборите -   Перспективите за ново правителство -   Какво е настоящето и бъдещето на ПП-ДБ Коментарите..

публикувано на 18.06.24 в 19:06

Главният астронавт в Axiom Space - Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

На 25 юни 2024 г., в София Тех Парк, ще се проведе еднодневния фестивал „Ало, Космос - Говори България 4.0“. Предвидени са - разговор с НАСА, в който ученици ще получат възможността да зададат своите въпроси, демонстрации, лекции и интерактивни преживявания и работилници. На живо, в София Тех Парк ще пристигне и бившият американски..

публикувано на 18.06.24 в 18:11

Как да се справим с горещините?

В предстоящите горещи дни на летния сезон трябва да пием повече течности, да носим дрехи от естествени материали и да каляваме организма си, съветва д-р Гергана Николова. В организма съществува терморегулация, чрез която се поддържа оптимална температура, за да работят добре всички органи. Когато навън е прекалено топло ние се..

публикувано на 18.06.24 в 17:22

Какво е важно да знаем при сключването на застрахователни полици?

Сериозните щети след градушките в много райони в страната повдигат въпроса - как да застраховаме имуществото си и земята си при природни явления, и какво е важно да знаем за процедурите на застрахователите за обезщетение при природни стихии. Събеседник по темата в предаването „Ритъмът на столицата“ е Пламен Шинов – зам.-председател на..

публикувано на 18.06.24 в 16:38

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07