Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три нови български пиеси в 13-ото издание на формата ПроТекст 13

Снимка: Радио София

13-ото издание на платформата за съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст 13 организира пърформанс-четения на три непоказвани досега български пиеси.

Първите две пърформанс-четения ще се състоят на 21 и 27 юни в София и ще завършат на 6 юли в Казанлък. Автори на селектираните тази година пиеси са Оля Стоянова, Теодора Георгиева и Радослав Чичев. С режисурата се заемат Стефани Христова, Тони Карабашев и Максима Боева.

Едно от предимствата на пърформанс-четенията е, че се проследяват тенденциите в съвременната драматургия, а тя често е свързана с личния свят на човека, каза пред Радио София Илияна Хубенова - директор на Фондация "Юродрам БГ".

„Съвременното и това, което ни се случва днес, се представя в текстовете“, посочи тя.

Театралната платформа за съвременна драматургия е „територия” за креативна среща на млади професионалисти от различни области на изкуството - писатели, актьори, режисьори, музиканти, видеоартисти, художници - с млада, често все още неизкушена от театъра, публика.

Тази година партньори на проекта са Народен театър “Иван Вазов”, РЦСИ Топлоцентрала, Общински театър “Любомир Кабакчиев” гр. Казанлък и Гьоте-институт България, каза още Илияна Хубенова.

„На 21 юни (в Народния театър „Иван Вазов“) ще бъде пърформанс-четенето на „Голямото чудовище”. Текстът е от Радослав Чичев, режисьор ще бъде Стефани Христова. Пиесата задава въпроса за това къде сме ние и технологията в нашия свят, по един провокативен за артистичния екип подход. „Голямото чудовище” е замислено и писано като радио пиеса. Действието се развива в бъдещето, в едно космическо пространство“, обясни Илияна Хубенова.

Тя добави, че в пърформанс-четенето участват Кристина Топалова и Марин Джишев.

На 27 юни в „Топлоцентрала“ ще се състои четенето на „Силни. Смели. Страховити.”, с автор Теодора Георгиева и режисьор Тони Карабашев. Участват Светлозар Начев, Николай Николаев и Иван Станчев. Пиесата проследява историята на група момчета, които търсят своето място в света.

Третото пърформанс-четене ще се състои на 6 юли в Казанлък, в Общински театър “Любомир Кабакчиев и е на „Три пълни обиколки около света”, с автор Оля Стоянова и режисьор Максима Боева. В него ще видим актьорите Беатрис Благоева, Николай Йорданов и Петър Петров.

„Три пълни обиколки около света“ задава въпроса: “Какви са правата ни, когато сме арестувани?”

Илияна Хубенова добави, че ПроТекст 13 се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната Община и на Министерството на културата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт като учебник

Али Абдала от ALI  за концерта им с The Editors: "Ще свирим в зала 3 на НДК на 29 август. Още не мога да го осъзная. Откакто съм започнал преди 20 година, The Editors са ме изградили като артист, първите им концерти съм ги гледал от пиратски сървъри. На живо съм ги слушал само веднъж преди няколко години в Румъния. Винаги е учебник като го гледаш...

публикувано на 25.08.24 в 11:43
Зорница Христова и Ясен Григоров

Като песен, като жужене

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца: "В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс..

публикувано на 25.08.24 в 10:41

Незаключените дворове

Мая Цанева от "Безопасни детски площадки" за играта в училищните дворове в извънучебно време: "Отварянето на училищните дворове за кварталната общност стана факт в Пловдив в началото на август, но противниците изтъкват липса на общинска охрана. Истината е, че повечето са с нови съоръжения и директорите се страхуват за тях. Грешката на Пловдив бе, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:07

Софийски разкази: Софийските символи - ул.Московска, архикултурни разкази

Улицата в самия център на София е от първите и доста знакови. Началото ѝ от запад е от бившия пл.Александър, сега Желю Желев. Образци на архитектурата на модернизма и баухаус от преди войната са от двете страни на ул.Малко Търново. Историята им, както и тези по протежението на бившата "Орханийска" - в разказа на Здравко Петров от "Исторически маршрути":..

публикувано на 24.08.24 в 15:00
Никола Коев и Антоанета Баева

Без субективност и без дидактика

Антоанета Баева разказва за  " Вижте " - първите анимирани новини от деца за деца. Новините на детски език от Книговище оживяват във видеоклипове, създадени от талантливи млади автори, с които също ви запознаваме - Никола и Виктория Коеви (12 г. и 18 г.): "Преди повече от 5 години бе създадена образователната платформа "Книговище" - обяснява на..

публикувано на 24.08.24 в 11:50
Капка Кънева

Книжният дизайн откликва на потребностите на съвременния човек

Как се променят кориците на книгите? Какви са тенденциите в илюстрирането на книги? Какъв е процеса по изработване на корица и как той се променя спрямо жанра на книгата? До колко влияе корицата при избора на четиво? Повече с  Капка Кънева , художник - илюстратор: "През годините дизайнът на книгите много се е променял. Когато се появи технологична..

публикувано на 24.08.24 в 10:51
ремонти в Дружба

Нова връзка до Околовръстното

ЖК Дружба вече е по-светла, но улиците в малките квартали на район Искър са и тъмни и разрушени.  Тече активна подмяна на улично осветление в кв. Дружба. Паралелно с ремонтите на тротоарната настилка се подменят и остарели стълбове и осветителни тела. Големите булеварди в район Искър са претърпели вече ежегодните частични ремонти, но не са малко..

публикувано на 24.08.24 в 10:02