Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Успение Богородично

Стотици миряни се стекоха в манастира "Успение Богородично" в Арбанаси, за да се помолят на чудотворната икона на Богородица троеручица, която всяка година се изнася за празника

Днес, 15 август е най-големият от всички църковни празници - Успение Богородично, посветен на Божията майка. Той е свързан с т. нар."заспиване" на Св. Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавриил, с палмова клонка в ръка, и й известява, че след 3 дни духът й ще премине в царството небесно. Преди да напусне земния свят тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите прибират душата й. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден остава празна, защото Богородица възкръсва. Църквата отбелязва този ден още от първите векове на християнството.

Народът ни нарича днешния ден Голяма Богородица и почита Божията Майка като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Всяка година на 15 август към църквите и манастирите в България, носещи името на Богородица, се стичат хиляди вярващи, а някои от богомолците в навечерието на празника остават да преспят в храмовете. В средата на август чудотворната икона на Пресвета Богородица "Троеручица" привлича стотици поклонници в Троянския Балкан. След Божествената литургия, от светата обител тръгва литийно шествие с чудотворната икона до малък параклис в местността "Могилата", където светинята била донесена за първи път от странстващи монаси. Там се отслужва водосвет, а после всеки от дошлите има възможност да се поклони пред образа на Божията Майка. Подробности по темата разказа доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска история и Бибейска археология в Богословския факултет на Софийския университет.

"Това е един празник, който е свързан с една раздяла, подобно на Възнесение Господне, когато сякаш ние сме лишени от Божието присъствие, когато Той се отдалечава от нас. Така и при Успението на Пресвета Богородица наред с тъгата и раздялата има една радост за това, че тя е наша застъпница и че това, което песнопението казва "в рождеството си съхранила девството" и в успението си тя не отстъпва, не оставя света и побеждава смъртта. Като майка на живота се връща при своя син.С това нейно отиване, с това нейно Успение тя става още по-силна наша застъпница", каза доц. д-р Екатерина Дамянова.

Тя допълни, че всеки, който се уповава на Пресвета Богородица може да бъде сигурен, че има най-силна подкрепа и помощ във всеки един момент. По думите й Пресвета Богородица е застъпница на всички християнски общности. На много места в страната ще бъдат извършени т. нар. "курбани", но ние като християни не трябва да превръщаме събирането и храната като самоцел и да измести най-важното, което ще се случи в храма - Светата Евхаристия.

Доц. д-р Екатерина Дамянова заяви, че фолклорът е задушаване и преиначаване на християните празници. Прикрепянето на суеверия и езически практики водят до поругаване на самия празник и трябва да бъдем внимателни, когато правим едно или друго и да не се увличаме в някакви детайли, или разпоредби, които не са в духа на църквата.

"Трябва да знаем, че службата, Евхаристията, жертвата е в центъра на храма, Светата Евхаристия, причастието, което мнозина ще вземат днес след краткия, но достоен пост", каза тя. Относно чудотворността на иконите доц. д-р Дамянова сподели, че всяка една е чудотворна. Дори тази, която е в ежедневния вестник. Иконата не като художествено произведение помага, а първообразът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни..

публикувано на 15.08.24 в 10:40

Православната църква отбелязва Успение на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 09:18

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за август.  Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина на страната ще се развива купеста, главно над планинските райони и купесто-дъждовна облачност. На изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 15.08.24 в 07:15

Стартира четвърти обучителен курс на програмата "Жените в технологиите – Women in Tech"

Глобалната обучителна програма за придобиване на основни дигитални умения  "Жените в технологиите – Women in Tech" , стартира своя четвърти обучителен курс на 16 август 2024 г., петък. Обучението се провежда за първи път у нас, като то е предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето..

публикувано на 14.08.24 в 16:41
Надя Василева, председател на БКЗ

Равнопоставеността между жените и мъжете в работата

Жените остават по-слабо представени на ръководни постове и продължават да получават по-ниски заплати от мъжете, въпреки че ги превъзхождат по образование. Това показват данни, цитирани в проект на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023 г. Той е публикуван за обществено обсъждане. В него са изложени извършените..

публикувано на 14.08.24 в 15:58

Къде сме ние в здравеопазването?

Модулът "Дългосрочна грижа за пациента", който е част от електронното здравно досие ("еЗдраве") на НЗИС. Модулът, разработен от екипа на "Информационно обслужване" АД, е много сериозна стъпка в процеса на дигитализация на страната ни. Целта му е да подпомогне предоставянето на персонална грижа и проактивна помощ за потребителите на здравни..

публикувано на 14.08.24 в 15:15