Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Снимка: фондация Работилница за граждански инициативи

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни средства. Освен това, автомобилът ще бъде оборудван със средства за оказване на първа долекарска помощ и медицинско обслужване на пострадали.

Необходимата сума за закупуване на "Спасителен Автомобил" е 50 000 лв. Набраните средства ще се използват за закупуване на употребяван автомобил със задвижване 4х4, който ще бъде модифициран с цел повишаване на проходимостта и устойчивостта му. В сумата влиза и инсталиране на мобилни водосъдържатели за подпомагане гасенето на пожари, както и GPS система, радиостанции, метеорологична станция и монитори. Бусът ще разполага със специализирано медицинско оборудване и носилка, както и техническо оборудване за AC захранване на 230V при автономна работа. Капацитетът на буса ще бъде 7-9 места, като цялото необходимо техническо и медицинско оборудване ще бъде монтирано по безопасен и сменяем начин, без прегради между водача и пътниците. Подробности разказа Деница Авелова, доброволец и член на Сдружение "Планинско спасяване", област Пазарджик и Илиана Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи"

"Фондация "Работилница за граждански инициативи" дори в името си има граждански инициативи винаги и е търсила гражданското участие, насърчавала е и е помагала на гражданите да променят живота. "Планинско спасяване – област Пазарджик" всъщност прави това. Променя живота за добро и търси решение за важните за обществото промени на хората, които ходят в планината, на хората, които са пострадали от пожари и различни бедствия. И нямаше как да не откликнем на идеята на сдружението да им помогнем, защото ние наистина вярваме, че гражданите са сила и, че те наистина могат да променят за добро", каза Николова.

"Ние се занимаваме с издирвателни и спасителни акции в планината, но предвид възможността някой професионално занимаващи се доброволци при нас се включваме в горски пожари и издирвания под други форми. Съответно използваме техните качества и възможности, в които са специализирани с години", каза Деница Авелова.

Тя подчерта, че организацията се занимава не само със спасителни дейности, но и с други инициативи - обучения за млади, състезания на училища, провежда се също така и регионално състезание за изкачване на 55 метра височина. Освен това каза, че необучени хора са бивали спирани, тъй като те рискуват собствения си живот.

"Финансиране сме получавали от страна на частни компании и съответно от страна на различните инициативи, които сме поемали.Получавали сме дарения по един вече осъществен проект на дарителска кампания, с която закупихме индустриален дрон с термокамера. В годините сме снабдявали сдружението с предимно собствени средства за закупуване на техника, съоръжения, на въжени системи, инсталации, спасителни средства, лични предпазни средства. Всеки един от нашите доброволци разполага със собствена екипировка предвид дейностите, с които се занимава, но към момента нямаме никакъв спасителен автомобил", заяви Авелова.  

Всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да го направи по два начина:

По банков път:

Банка: Първа инвестиционна банка

IBAN: BG61 FINV 9150 1215 2545 07

Основание: Дарение Спасителен автомобил. Титуляр: Фондация „Работилница за граждански инициативи". Чрез ePAY:

BG06ESPY40040054120507

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотоизложба в помощ на климата

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение). Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата,..

публикувано на 15.08.24 в 13:14

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35
Стотици миряни се стекоха в манастира

Почитаме Успение Богородично

Днес, 15 август е най-големият от всички църковни празници - Успение Богородично, посветен на Божията майка. Той е свързан с т. нар."заспиване" на Св. Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавриил, с палмова клонка в ръка, и й известява, че след 3 дни духът й ще премине в царството небесно. Преди да..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Православната църква отбелязва Успение на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 09:18

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за август.  Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина на страната ще се развива купеста, главно над планинските райони и купесто-дъждовна облачност. На изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 15.08.24 в 07:15

Стартира четвърти обучителен курс на програмата "Жените в технологиите – Women in Tech"

Глобалната обучителна програма за придобиване на основни дигитални умения  "Жените в технологиите – Women in Tech" , стартира своя четвърти обучителен курс на 16 август 2024 г., петък. Обучението се провежда за първи път у нас, като то е предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето..

публикувано на 14.08.24 в 16:41