Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 и 13 септември 2024 г. в Националния STEM център в София

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Снимка: Радио София

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по глобално образование тази година. Тя ще е под надслов „Изграждане на устойчиви млади хора – психичноздравни предизвикателства в глобален контекст“ и ще се проведе на 12 и 13 септември 2024 г. в Националния STEM център в София.

Конференцията се провежда за 11-и път, а от 7 години се обявява и конкурс по актуални теми „Глобално училище“, който тази година поставя акцент върху училищата, като среда, която подкрепя личностното развитие на младите хора в посока по-добро психично здраве, каза пред Радио София проф. Петранка Филева - член на Българската платформа за международно развитие и зам.-председател на Дружеството за ООН в България.

„Какво като говорим за глобално образование – то е да се създават глобални компетентности. Ако съдим по резултатите от PISA, не сме успели, защото сме малки в това, което може да се направи в образователната система, но полагаме усилия. Всяка година на тези конференции идват приблизително 100 учители, представящи училища от страната. Има желаещи учители да променят нагласата – и собствената, и на учениците, да възпитават критично мислене и да подготвят своите ученици за този бързо променящ се свят“, обясни проф. Филева.

Изборът на тема за конференцията през 2024 г., е продиктуван от разбирането, че психичното здраве влияе върху начина, по който мислим, чувстваме се и действаме, което е и в основата на способността ни да вземаме решения, да изграждаме взаимоотношения и да оформяме света, в който живеем.

По думите на проф. Филева в българските училища е необходимо и повече от патриотичното възпитание.

„Струва ми се, че трябва да има баланс. Не може да „се рита“ срещу една съществуваща тенденция – светът се глобализира. Новите комуникационни технологии го направиха възможно, има много ползи от това“, смята проф. Петранка Филева.

През първия ден на предстоящата конференция ще бъдат обсъдени предизвикателствата, свързани с психичното здраве на младите хора. Вторият ден ще бъде посветен на представяне на иновативни и ефективни методи за адресиране на проблемите пред учениците. Предвидени са и работилници за творчески идеи, подпомагащи формирането на практически умения.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23-ти до 27-ми август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи в София

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи предстоят в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина", съобщиха от Столичната община. Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:44

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:55