Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 23-ти до 27-ми август

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

Снимка: кадър от филма "Двама мъже в града"

От 23-ти до 27-ми август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия.

В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират легенди като Жан Габен, Жан-Луи Трентинян, Орнела Мути, Ан Парийо и Клаус Кински, съобщават от Дома на киното.

На 23-ти август, от 19.00 часа, почетната филмова седмица повежда емблематичният „Двама мъже в града“ на режисьора Жозе Джовани. Пред Радио София киноведът и кинокритик Деян Статулов сподели вълнението от срещата си преди години с големия режисьор.

„В очите на всеки един киноман винаги е неописуемо усещането да се срещнеш с режисьор, създал един от големите филми не само в биографията на Ален Делон, но и в биографията на Жан Габен, и на Жерар Депардийо, който играе епизодична роля във филма, но и на френското и европейското кино“, каза Деян Статулов.

„Двама мъже в града“ е биографичен филм за режисьора Жозе Джовани, който е бил затворник, осъден на смърт през 1948 година и помилван от Президента на Франция с изтърпяване на 20 години принудителен труд. След излизането от затвора става писател и режисьор. Но не всички имат този късмет, както се случва с главния герой във филма му Жино Страблиджи, изигран от Ален Делон.

„Филмът до някаква степен е биографичен, както и повечето книги на Жозе Джовани. Емблематичен филм, много по-различна е ролята на Ален Делон от това, което си го представяме като човек, който е или полицай, или прелъстител. Тук го виждаме в съвсем друга екзистенциална роля, която си заслужава да бъде видяна, още повече на голям екран в Дома на киното“, посочи Деян Статулов.

Филмът "Двама мъже в града" има принос към отмяната на смъртното наказание във Франция през 1981 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти . Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските  общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10