Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

Снимка: Pixabay

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева.

На този етап глобените, че поливат с питейна вода, са от село Стенско, Община Кюстендил, а издадените актове са 3-4 стана ясно на срещата. Беше обърнато внимание на кметовете на общини да засилят контрола по ползването на водата, създават се и работни групи по места, които ще следят за проблемите с водоподаването. 

На път е да се решат проблемите с водата за дупнишкото с. Самораново, обяви от своя страна кметът на Общината Първан Дангов.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46