Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Варна

Най-влиятелният фестивал за дизайн на герои гостува с второ издание

Снимка: Пиктоплазма

През миналия септември Варна бе домакин на първото българско издание на най-влиятелния световен фестивал за дизайн на герои и персонажи - PICTOPLASMA. След фестивала в Берлин и непосредствено преди конференцията в Ню Йорк форумът "Пиктоплазма България" представи български дизайнери и артисти и тяхното творчество.

Сега PICTOPLASMA се завръща във Варна за второ, този път - балканско издание. 

От 6 до 8 септември, артисти от България, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременното изкуство, стрийт арта, модата, илюстрацията и анимация с балкански привкус.

"Това е едни доста стар берлински фестивал. Съществува от 20 години. Създаден е през 1999 г. от Питър Талер, който прави фестивал за дизайн, за графити артисти, за илюстратори, за дизайнери във всички области", разказва Юлия Владимирова.

Тя допълва, че там фестивалът се провежда в бивш крематориум и неговата насоченост всъщност е създаването на герои и персонажи във визуални истории. Били те животни, хора или измислени същества.

"За мен "Пиктоплазма" е една лична история, която започна по време на пандемията, когато си бях закупила билет за Берлин, но целия свят беше под карантина. Така имах право да участвам следващата година, но поради лични причини не успях да отида на фестивала. Тогава се появи дете в моя живот и мъжът ми ме провокира: след като не мога да отида защо аз да не пренеса фестивала в България", разказва какво я е подтикнало да създаде първото българското издание на "Пиктоплазма" през 2023-та арт директорът на фестивала - Лусина Терзиян.

Организаторите са получили над 400 заявки за участие от художници от цял свят, които са нарисували тяхната представа за "балканците". От тях ще бъдат селектирани само 80 персонажа.

PICTOPLASMA x Balkans представя лекции и творчески работилници на 10 дизайнери, илюстратори, аниматори и графити артисти от различни краища на Балканите, сред които Алекси Иванов (България), който е познат със своите графити по сгради и трамваи, Александър Гергинов (България),който се занимава с моден дизайн, Александра Георгиева - Sashettu (Bulgaria), Karadime studio (България), Небойша Цветкович (Сърбия), Петя Савова (Bulgaria), Ruki Chuki (Македония), Saddo (Румъния), Sestry Feldman (Украйна), Славен Лунар (Хърватия). Лекциите и работилниците ще са на английски език.

Всяка от вечерите ще има и музикално парти.

Повече за фестивала чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58

Изложение за съвременно изкуство представя най-актуални визуални артисти

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.   В отличителното за България изложение, ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автори,..

публикувано на 22.08.24 в 14:40
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05