Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е безценно в София за теб?

Снимка: Радио София

Какво е безценно в "София за теб"? Под този въпрос за трета поредна година проектът The Sofianer на фондация Credo Bonum и "Мулти култи колектив" търси автентичния и разнообразен лик на столицата и живота в нея. Общуване, архитектура, моменти на близост, малко познати места, любов и приятелства. И няколко гълъба и котки. Така виждат града селектираните в настоящата изложба артисти, представящи визията му под формата на корица на въображаемото списание The Sofianer, в духа на легендарното американско издание The New Yorker, вдъхновило глобално арт течение.

Проектът цели да отпразнува любовта ни към София, да покаже причудливите ѝ, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем. Подробности разказаха Велимира Българанова и Дамян Дамянов.

"Исках да покажа един облик, през който аз виждам града и Нарисувах типичен за София облик, едно кътче, което е с олющени стени, висящи кабели и бездомни котки. Това се намира навсякъде в центъра на София и зад красивите фасади и е нещо, с което съм отраснала от малка. Но никога не ми е правило впечатление.Преди няколко години го видаях през призмата на чужденци", сподели Българанова.

"Много се радвах, когато този проект се появи преди три години. Като един страхотен фен на списанието The New Yorker, което следя от три години. Традицията там е рисуваната корица и цялостното оформление с илюстрации", заяви Дамянов. По темата говори и Симеон Василев, един от организаторите на проекта"

"В нашия случай идеята дойде от Брюксел, както и от Бистра Иванова, една от "Мулти култи колектив", която в един разговор ни сподели за инициативата. Двамата си казахме колко потенциал носи тази идея и защо не я направим в София."

По думите на Българанова София е място, в което могат да се канят много артисти. До края на годината предстои да бъде издаден специален тираж с коледни картички.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Борисов

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати. Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов: "Днес може да е странно, че част от България..

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Две много артистични дами - Яна Спиридонова и Елина Спасова

РЦСИ "Топлоцентрала" откри своя нов сезон с много нови родни и международни продукции.

"Започваме сезона много силно, всеки ден се случват много и интересни неща", увери ни Елина Спасова при гостуването си в предаването "Добър вечер, София". "Предстои едно много добро представление "Прима фаче" с Елена Телбиш, което ще се състои на 8 септември от 19:30, което е една от най-успешните ни продукции от миналия сезон. Ппродължава..

публикувано на 06.09.24 в 16:51
Снимка: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Купуването на дрехи замества емоционални или практични нужди

Според проучвания, производството на облекло е вторият по големина индустриален замърсител. Всяка материя има своя въглероден отпечатък върху климата в резултат на добив, енергия за производство, транспортиране, отпадъци . Данните сочат, че се очаква емисиите на парникови газове от производството и търговията с дрехи да се увеличат с 50% до..

публикувано на 06.09.24 в 16:40

Военноисторическият музей обнови визия и съдържание на експозициите си

След като обнови експозиции и зали, Националният военноисторически музей (НВИМ) днес беше посетен от много хора с интерес към историята, както и цели семейства с деца, съобщи пред БНР-Радио София Славея Сурчева, директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Сред експонатите е и знамето с надпис "Съединение или смърт", свързано с..

публикувано на 06.09.24 в 16:14

Ще се проведе трето издание на "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти"

За трета поредна година фондация "Джазтет" организира работилниците "Импровизирай безкрай - сцена за млади таланти". В тях ще се включат изпълнители на възраст  между 10-30 години, които са изкушени от импровизаторското изкуство и владеят инструмент или пеят.  Ателиетата ще бъдат водени от Венцислав Благоев - духови инструменти, Атанас..

публикувано на 06.09.24 в 15:28
Полковник Владимир Миленски

Полк. Владимир Миленски: Това, което трябва да направим е да си вземем поуки от историята

В днешния празничен ден, когато говорим за обединението, за съединението, което прави силата, естествено обръщаме поглед към темата за отбраната на нашата родина, към българската армия, предизвикателствата днес и смисъла от военната служба, повод за разговор в предаването "Радиокафе" с В ладимир Миленски – полковник от резерва и член на..

публикувано на 06.09.24 в 14:43
Емил Джасим - учител, историк и анализатор

Историкът Емил Джасим за Съединението и за българския дух, който издига свободата над хляба

Емил Джасим е учител по история, образователен експерт и анализатор на процесите в Близкия Изток. Създател е на ученическата платформа за тийнейджърски каузи "Репортийн". Участник е в множество проекти, свързани с квалификацията на учителите и въвеждането на иновативни образователни методи. Автор е в редица интернет и печатни издания, сред които..

публикувано на 06.09.24 в 12:45