Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионални медиатори ще помагат в предотвратяването на конфликти между деца

Снимка: Fb/НАМ

Националната асоциация на медиаторите (НАМ) съвместно със столичните райони "Лозенец" и "Слатина", както и с Професионална гимназия по селско стопанство "Бузема" ( ПГСС "БУЗЕМА") ще си партнират в инициатива с акцент върху важността на медиацията в учебните заведения и как тя помага в ежедневното общуване и предотвратяването на конфликти, като учи децата да общуват без насилие. По време на партньорството е предвидено създаване на училищен център по медиация и мрежа от медиатори. Целта е да се постигне промяна в средата на общуване чрез модификация на мисленето и нагласите у хората, а също така да бъде създаден и възприет устойчив модел на комуникация, в който мисленето да бъде последвано от конкретно и осъзнато действие.

Проектът е насочен към учениците, учителите, родителите от ПГСС "БУЗЕМА", както и към общинските служители и жителите от двата района. 

Предвидено е провеждането на информационна кампания за възможностите за ненасилствената комуникация и медиацията като средство за противодействие и превенция на насилието, включително и словесното такова.

Планирана е и реализацията на две големи събития – "състезание" по медиация за ученици и Тържествено отбелязване на 20 години от приемането на Закона за медиацията за отчитане резултатите от проекта и ангажиране на опитни медиатори с дейностите на създадените общински и училищни медиаторски центрове.

В район "Слатина" ще се създаде общински център по медиация, подсигурен с обучени медиатори – служители в районната администрация. Ще се проведат информационни беседи с останалите служители, с управители на етажна собственост и с ученици от две от общинските училища в района.

Особено належащо е в проекта да бъдат включени и деца от най-уязвимите и маргинализирани групи, затова едното от училищата, с което ще се работи, се намира е в кв."Христо Ботев", където има силна концентрация на конфликти и инциденти, изискващи предприемане на навременни действия.

За район "Лозенец" това е надграждащ проект, затова  именно там ще се създадат училищен център по медиация и мрежа от медиатори, които да работят в общинските и училищните центрове.

В предаването "Ритъмът на столицата" повече по темата разказа Милена Гунчева, ръководител на проекта и председател на НАМ.

"Това което искаме да постигнем е изграждането на добри отношения между двата района и организацията, за да можем след това да работим за устойчива общинска политика, която да се развива в посока превенция на насилието и езика на омразата, както в училище, така и в общността. Това ни е фокусът, тъй като общината е събирателен център и гражданите много често се обръщат по всякакви въпроси към нея, особено когато възникнат конфликти в училище или пък междусъседски спорове. Затова предложихме своите възможности и експертна помощ да създадем в район "Лозенец" иновативна мрежа от медиатори, които да практикуват училищна медиация", подчерта тя.

Иновативното е, че конфликтите, възникнали в училищата в район "Лозенец", ще се решават от медиатори, които са учители, психолози, педагогически съветници, но не работят в училището, където е възникнал конфликта.

Здравните и образователни медиатори не са медиатори по смисъла на Закона за медиацията, те работят в училища където има маргинализирани групи и им помагат да се впишат в обществото. Докато медиаторите по смисъла на Закона за медиацията, са професионалисти, които помагат за разрешаване на спорове и конфликти, уточни Милена Гунчева от НАМ.

Относно сроковете, в които медиаторите ще консултират и подпомагат училищата и гражданите от двата района в решаването на конфликти Гунчева посочи, че проектът, който е финансиран от Столичната община по програма "Европа" е в много ограничен срок, обикновено е пет месеца и трябва да приключи на 11 ноември.

"Но тази година той започна много по-късно, поради обективни причини. Поради това НАМ поема ангажимент да бъдем консултанти и да работим с училищата, които поемем с двата района и общините, до края на 2025 година", разкри още тя.

Още конкретика чуйте в разговора на Невена Николова в звуковия файл.

Чуйте и интервюто на Надежда Герова с Георги Бакалов – професионален медиатор, в който разказва за дейността на професионалните медиатори, за предизикателствата, но и удовлетвореността от работата.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13

"Синдео" стартира цялостна програма за нови учители

Текущо във формалната образователна система в България има близо 56 000 учители, директори и заместник-директори с преподавателска заетост. От тях 65% са над 45-годишна възраст и 15% са над 60-годишна възраст. Приложна академия за образование "Синдео" стартира цялостна програма за нови учители, която има за цел да даде необходимите практически..

публикувано на 09.09.24 в 16:03
Надежда Бачева

Всеки столичен район ще разпредели 200 000 за граждански проекти. Давайте идеи!

До края на септември (внимание: до 00:00 ч. на 30.09.2024 г.) в Столичната община се приемат идеи, облечени в проекти за финансиране, които могат да подобрят живота в съответния квартал, район или в големия град. Предложенията могат да се правят от граждани, навършили 16 г. с настоящ адрес на територията на Столичната община,..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Общински съветници изслушват граждани за разширението на "Опълченска"

Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика съм Столичния общински съвет съвместно с Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори и Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране днес предиобяд ще изслушат граждани на район „Възраждане“ по искане за преразглеждане и обсъждане на..

публикувано на 09.09.24 в 10:10

Морето от книги дойде пред НДК и по бул. „Витоша“

След Пловдив, Ботевград, Габрово и Варна, от 9 до 15 септември София отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение на открито, което тази година събира над 140 издателства от цяла България, предлагащи своите най-нови, интересни и търсени заглавия. 59-те бели шатри на 12-ата Алея на книгата са разположени на пешеходния..

публикувано на 09.09.24 в 07:57

Почти без валежи, в София до 27°

Днес ще бъде слънчево. В сутрешните часове на отделни места в котловините на Югозападна България ще има ниска облачност или мъгла. След обяд над източните и планинските райони облачността временно ще се увеличи, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°,  по..

публикувано на 09.09.24 в 07:15