Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Снимка: baa.kab.bg

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за участие, съобщи пред БНР-Радио София арх. Владимир Милков - председател на Камара на архитектите в България (КАБ).

Традиционно конкурсът има за цел да популяризира най-стойностните реализирани архитектурни проекти, като отличи техните автори – архитектите и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката и използваните иновации. В допълнение на това са оригиналност на концепцията и устойчивост на съответния проект за подобряване качеството на живот. Проектите трябва да стимулират развитието на социалния, културния и икономическия живот на местните общности, като допринасят за оформянето на съвременната визия на българските градове.

Конкурсът „Български архитектурни награди 2024“ се провежда в две категории: „Нови проекти“ и „Опазване на културно-историческото наследство“.

В престижното състезание могат да участват членове на КАБ, самостоятелно и в проектантски екип.

Кандидатстването може да стане с нови сгради (реализирани от септември 2021 г. до септември 2024 г.) без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства.

Проекти, които все още не са напълно завършени, трябва да са в довършителен етап на строителството и се намират непосредствено преди въвеждане в експлоатация.

Един архитект може да участва с повече от един проект.

"Досега са постъпили 15 проекта, но очакваме още. Има много интересни реализации. Тази година има още по-завишени критерии за енергийната ефективност, устойчивост на архитектурата, използване на рециклируеми материали, щадене на околната среда и т.н.", обясни арх. Милков.

Журитата в отделните категории за 5-членни, с международно участие.

Отсега се знае, че за цялостно творчество тази година ще бъде награден проф. д-р арх. Иван Никифоров.

Конкурсът „Български архитектурни награди 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Министерството на културата.

Чуйте разговора на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа - Александра Александрова.  "Училището е създадено от американски мисионери и започва в Пловдив в..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова време е било така. Истории има навсякъде, особено в централните квартали те се намират по-лесно, а..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да..

публикувано на 12.10.24 в 11:03

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от Центъра сигнали бяха представени на пресконференция днес. Пред Радио София Антоанета Василева –..

публикувано на 11.10.24 в 17:29