Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи с една степен кредитния рейтинг на България до ниво "ВВВ-"

В края на миналата работна седмица "Стандард енд Пуърс" понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на България до ниво "ВВВ-" от ниво "ВВВ". По този начин кредитният рейтинг на нашата страна вече се намира само на една степен над зоната на високорисков рейтинг, известна като територия "боклук".

Агенцията мотира това свое решение с нарастващата нестабилност на политическата обстановка в България, представляваща риск за необходимите реформи, които трябва да бъдат проведени. Според "Стандард енд Пуърс" отсъствието на съществен прогрес в реформите ще ограничи българския икономически растеж и ще запаси високо нивото на безработица.

Очакваме политическият пейзаж да остане критичен през следващите месеци и вероятно няма да бъде благоприятен за провеждането на политически непопулярни реформи в страната, посочи кредитната агенция.

В същото време обаче агенцията ревизира до "стабилни" от "негативни" перспективите пред новия, по-нисък кредитен рейтинг на България, цитирайки ниските нива на публичен (държавен) дълг.

Решението на "Стандард енд Пуърс" да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на нашата страна вероятно ще доведе до повишение на цената (до по-високи лихви) на дълга, който се очаква да бъде емитиран от българските власти под формата на нови еврооблигации за 1,5 млрд. евро до края на годината. Целта на очакваната нова емисия еврооблигации е да се финансира бюджетния дефицит за 2014-а година (който през първите пет месеца на годината достигна 865 млн. лева - три пъти по-голям, отколкото за същия период на миналата година) и да се рефинансира предстоящ на 15-и януари 2015-а година падеж на български глобални дългови книжа за 1,1 млрд. долара.

Понастоящем и кредитната агенция "Фич" държи "ВВВ-" кредитен рейтинг за България, докато  българският рейтинг на агенция "Мудис" е на ниво от "Ваа2".

И трите водещи агенции обаче определят като "стабилни" перспективите преди настоящия български кредитен рейтинг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!