Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сетне и Меркел поздрави Ципрас и изрази надежда за по-тесни връзки с Гърция

Днес канцлерът на Германия Ангела Меркел изпрати официална поздравителна телеграма до новия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас, заявявайки, че му пожелава сила и успех в трудната позиция след изборната победа в неделя.

Меркел, чието правителство настоява Атина да изпълни своите ангажименти за строги икономии, също така изразява надежда за по-нататъшно задълбочаване на добрите отношения между Германия и Гърция, се казва в телеграмата, която беше предоставена на медиите от офиса на немския канцлер.

Вие поемате управлението в труден момент, в който сте изправен пред голяма отговорност. Надявам се с вас да бъдем в състояние да затвърдим и задълбочим традиционно доброто и дълбоко приятелство на нашите народи, написа канцлерът на Германия.

Пожелавам ви много сила и успех в бъдещата работа като министър-председател, добави Меркел, която се възприема от мнозинството гърци като основна причина за строгите мерки на икономии в страната.

Официалната телеграма на Ангела Меркел е факт, след като влиятелното немско издание "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" отбеляза, че канцлерът на Германия все още не е поздравила Алексис Ципрас, който вчера положи клетва като нов премиер на Гърция в опит да сформира коалиционно правителство и парламентарно мнозинство между неговата радикална левица СИРИЗА и десните националисти в лицето на партията "Независими гърци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!